Ðerlek: Raste broj pacijenata na bolničkom lečenju

BEOGRAD – Povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata na bolničkom lečenju, kaže državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i dodaje da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

“Obistinilo se ono što smo nagoveštavali da može da se desi prethodnih nekoliko nedelja, jer je vrlo teško da Srbija bude izolovano ostvrno obzirom na to da korona bukti, divlja u svim svim zemljama koje nas okružuju”, rekao je Ðerlek za Tanjug.

On je ukazao da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo već juče imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih.

U poslednjih nedelju dana, kako je naveo, prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata te da je krajnje vreme da se građani “uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera”.

“Jedan veliki broj ljudi je shvatio ozbiljno upozorenje Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba, ali jedna mala grupa pojedinaca je neodgovorna . Ne smemo dozvoliti da većina bude ugrožena zbog neogovornosti male grupe. Život je skup da bi ga jeftino izgubili”, naveo je on.

Ističe da su pojačane kontrole sprovođenja preventivnih mera i da je za 40 dana urađeno 4.850 inspekcijskih nadzora. Ministarstvo zdravlja otvorilo je posebnu vajber aplikaciju na koju je stiglo 950 prijava građana zbog nepridržavanja epidemioloških mera.

“Kao nikada do sada potrebno nam je zajedništvo, odgovornost, da zajednički pobedimo kovid 19”, rekao je Ðerlek i dodao da ono što uliva dozu optimizma jeste činjenica da je najviše novozareženih u uzrastu od 20 do 40 godina, da su u pitanju asimptomatski slučajevi ili sa lakšom kliničkom slikom.

“Loše je što su ti pacijenti superprenosioci i što mogu da uzrokuju širenje zaraze. Naš osnovni zadatak je da zaustavimo širenje zaraze i očuvamo ovaj rezultat koji trenutno imamo ili da rezultat koji će se pogoršavati ne bude toliko opasan koliko je to u drugim državama”, naveo je on.

Veći priliv pacijenata primetan je i kovid ambulantama. Ðerlek kaže da je u kovid ambulantama u Beogradu bilo 705 prvih pregleda.

“Zdravstveni sistem je zaista spreman, ali ne zavisi sve od zdravstvenog sistema. Moramo biti disciplinovani i pridržavaju se epidemioloških mera”, zaključio je on.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO