Naslovna Sandžak Priboj Deponije ugrožavaju Lim

Deponije ugrožavaju Lim

Lim jedna je od najugroženijih reka Balkana jer su duž njenog toka, kroz tri države, brojna smetliša i divlje deponije. U delu kroz Srbiju, bar delimično, problem zagađenja ove reke rešio bi se izgradnjom deponije „Banjica“ jer bi tu, po odluci od pre 15 godina, otpad trebalo da odlažu opštine Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Status otpadne transferzale Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, Lim je zajhvaljujući ljudskom nemaru, dobio pre skoro dve decenije, a o količini smeća koje u njega stiže, uverljivo svedoči priobalje , nelegalne deponije, pa i veliko smetlište kraj Prijepolja, privremeno formirano još 1999.godine, sa koga neretko, poplavni talas otpad unese u reku.

„Dnevno iznosimo od 30 do 40 tona smeća, tako da u ovom trenutku mi nemamo drugo rešenje, osim da potpuno obustavimo iznošenje smeća“, kaže Enis Memišahović, direktor JKP „Lim“.

A Lim je, do Prijepolja, već doneo tone otpada i zagađenja iz Crne Gore- koji se dalje, ka ušću u Drinu, samo uvećava.

„Stručnjaci su izračunali da u zavisnosti koliko je plavna godina, od trideset hiljada kubnih do 60 hiljada kubnih pluta otpada na Potpećkom jezeru, dužine devetnaest kilometara“, objašnjava Goran Reković iz ekološkog udruženja građana „Primus“.

Zajednička deponija za Prijepolje, Novu Varoš, Priboj i Sjenicu trebalo je da reši bar deo problema. Ali, osim sporazuma i zemljanih radova u Čelicama kod Priboja, na budućoj deponiji „Banjica“, već godinama nije urađeno ništa.

„Sledeće je da obezbedimo način finansiranja pošto projekat imamo na postojeće stanje, onakvo kakvo jeste na deponiji i da krenemo, kad obezbedimo sredstva da krenemo u realizaciju projekta“, kaže Ljubenko Vasiljević, direktor Regionalne sanitarne deponije „Banjica“.

Pre pet meseci, Vlada je donela Uredbu po kojoj bi u Novoj Varoši trebalo da se izgradi transfer stanica , a smeće iz ove četiri opštine potom odvozi u Regionalnu deponiju Duboko u Užicu. Ipak, još uvek nije rešen niz proceduralnih pitanja, a ni deponija u Dubokom , nema kapaciteta za skladištenje dodatnog otpada.

„To je državni problem. Ja vidim Ministarstvo kao najodgovornije da to reši, oni imaju način i mogućnost. Tu više nisu ni pare problem, to je problem samo operatinvna je stvar da se to reši“, smatra Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj.

„Ja sam uputio zvaničan dopis Ministarstvu zaštite životne sredine da nam omoguće sredsta da se uradi studija za novi način i nove tehnologije upravljanja otpadom da vidimo koje tehnologije bi bile, koliko bi to koštalo, u kom pravcu da idemo, znači sa ovom količinom otpada mi ne znamo kako da rešimo problem. Deponija se puni, prepuna je, nestabilan je teren na kome se odlaže“, upozorava Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“.

Izvesno je da je deponija „Banjica“ neophodna i da je za njenu izgradnju potrebno još oko 6,5 miliona evra. Jedan pogled na reke i smetlišta dovoljan je da se shvati da su najskuplje, ipak , posledice ovakvih zagađenja.


Izvor: RTS

Exit mobile version