Naslovna Vijesti Demografska mjera u Italiji – kuće prodaju za evro

Demografska mjera u Italiji – kuće prodaju za evro

0
66
Reklama

Gradske vlasti italijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cjeni od jednog evra, kako bi privukle nove stanovnike u živopisni San Pjero Pati, koji je opusteo zbog starenja stanovništa i decenija emigracije.

Kada uplate jedan evro novi vlasnici moraće da obnove urušene kuće, koristeći samo tradicionalne materijale – kamen, drvo i mediteranski crep, a na obnovi će zapošljavati koliko god je moguće, lokalne privrednike.

Gradić podignut na stenovitom brdu s kojeg se pruža divan pogled na okolinu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina.

Gradsko vjeće toga gradića ponatog kao “Biser Nebrodija”, jednoglasno je izglasalo odluku o proektu.

San Pjero Pati, ipak, nije prvi tvorac takve zamisli, jer ju je “ukrao” od drugog grada na Siciliji. Ganđi je još 2014. pobudio interes u cijelom svjetu kada je počeo da prodaje napuštene kuće za jedan evro.

“Sve je počelo primerom grada Ganđi što je bio velik uspeh – mnoge su kuće prodate”, rekao je Salvatore Fjore, gradonačelnik San Pjero Patija za britanski list Telegraf.

Reklama