Naslovna Vijesti Demantij Mešihata IZ-e Sandžaka

Demantij Mešihata IZ-e Sandžaka

obavestenja-877Informativna služba Mešihata Islamske zajednice Sandžaka uputila je redakciji portala, Sandžačke novine demantij na tekst koji je jučer objavljen pod naslovom “Prvi put zvanično u javnosti: Inicijativa za ujedinjenje Islamske zajednice”, koji objavljujemo u cjelini.

“Prema islamskom učenju glavna odlika čovjeka koju mu je podario Svevišnji Gospodar nad ostalim stvorenjima jeste poznavanje imena i pojmova.

U tekstu, tačnije pamfletu ,,Prvi put zvanično u javnosti: Inicijativa za ujedinjenje Islamske zajednice”, koji su prenijeli vaše novine iz nekakvog fantomskog izvora, čitajući površno sadržaj napisanog, ne bi zavrjedilo pažnju, niti bilo kakav komentar, međutim, pošto se radi o veoma važnoj temi u osjetljivom vremenu, moramo radi istine i javnosti iznijeti nekoliko činjenica.

Takozvani muslihuni koji su, da li sami, ili uz nečiji nagovor, pokrenuli “inicijativu za ujedinjenje Islamske zajednice u Srbiji “, koristeći se izvrtanjem činjenica pokušavaju sebi, prije svega prigrabiti oreol ujedinitelja. Spomenuta interesna grupa priznaje da već duže vrijeme radi na ostvarivanju svoga cilja, plasirajući niz nebuloza.

Naime, tvrdeći da imaju veliku podršku za “sastavljenu platformu”, zbunjuju i vrijeđaju javnost, jer, iole obrazovan musliman zna značenje pojma platforma: uravnjeno mjesto za temelj; osnova čega, polazna tačka, misao ili pobuda kao pokretač i osnova neke aktivnosti.

Dakle, muslihuni nakon što tvrde da imaju podršku za platformu, na kraju izjavljuju:

“Mi ćemo, inša’Allah, ubrzo predočiti našu Platformu …”

Zar i ovo nije izvrnuto!? Moguće je da oni platformu shvataju kao “katil-ferman”.

Najveći zagovornici sukoba, teških riječi, izbjegavanja čak i selama osim kada su sami, su upravo bili spomenuti muslihuni. Neki od njih su javno preko medija i na javnim skupovima tekfirili neistomišljenike. Da li su to radili radi Allaha, ili iz straha od Zukorlića, to treba sami da objasne.

U čitavom tom periodu upućivani su pozivi u pisanoj formi i putem lične komunikacije svim stručnim kadrovima, odnosno vjerskim službenicima nudeći im angažman u nekoj od spomenutih ustanova, čak i mogućnost da obavljaju islamsku vjeronauku u školama.

Za to vrijeme istinski inicijatori ujedinjenja muslimana Mura, Orlja, Sandzaka i šire su bili ljudi koji su 2007 godine javno tražili smjenu Zukorlića, i obnovili Mešihat Islamske zajednice Sandžaka koji je spomenuti Muamer Zukorlić sa sadašnjim muslihunima, uz neustavno djelovanje Mustafe Cerića, prethodno ukinuo.

Od obnavljanja Mešihata IZ-e Sandžaka pa do danas otvoreno je pet obdaništa, nekoliko škola Kur’ana, tri medrese, fakultet, kvalitetno organizovanje hadža, kurbana, zekata, sadekatul fitra i drugih aktivnosti. Uz to, ne manje važno, stalno smo, ne samo deklarativno, nego i praktično u svakodnevnim komunikacijama i nastupima pozivali i promovisali pomirenje i jedinstvo među muslimanima.

Dakle jedini, prvi i pravi inicijator ujedinjenja muslimana-Bošnjaka bio je i ostaće, uz Allahovu dž.š pomoć, Mešihat IZ-e Sandžaka u okviru Rijaseta IZ-e Srbije.

Molimo redakciju Sandžačkih novina da, u cilju istinitog informisanja ubuduće ne plasiraju slične pamflete jer time ne doprinose poboljšanju ambijenta u Sandžaku i sire, naprotiv, ovakvi tekstovi mogu samo još više komplikovati situaciju i dovoditi do novih podjela.”

Informativna sužba Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

Izvor : mesihatsandzaka.rs

Exit mobile version