Naslovna Featured Istaknuto Delegacija SDP-a i Grada Novog Pazara prisustvovala komemoraciji i dženazi majki Srebrenice...

Delegacija SDP-a i Grada Novog Pazara prisustvovala komemoraciji i dženazi majki Srebrenice Hajri Ćatić

delegacija-sdp-a-i-grada-novog-pazara-prisustvovala-komemoraciji-i-dzenazi-majki-srebrenice-hajri-catic

SARAJEVO/NOVI PAZAR – Dženaza majki Srebrenice Hajri Ćatić klanjana je danas ispred Čaršijske džamije u Srebrenici. Nakon dženaze ukopana je na mezarju Komarčevo u Srebrenici. Održana je i komemoracija a od Hajre su se oprostili brojni prijatelji, poznanici i porodica. Komemoraciji i dženazi prisustvovala je delegacija Sandžačke demorkatske partije i Grada Novog Pazara.

Na dženazi je bio prisutan veliki broj prijatelja, porodice i poznanika, ali i svih onih koji su poštovali i cenili Hajrinu hrabrost i upornost.

U Domu kulture u Srebrenici održana je i komemoracija za Hajru Ćatić. Od nje su se oprastili brojni prijatelji, poznanici i porodica.

Zajedničko pismo uputile su organizacije žena, majki, Srebrenice, Vlasenice, Zvornik i Žene u crnom. Prisutnima se obratila i predsednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić. Kazala je kako će Hajru pamtiti po tome što je nakon svega preživljenog i njih učila kako će pominjati i podsećati na počinjeni genocid.

”Svakoj majci koja se bori za pravdu jedina je želja da se nađe kosti djeteta. Ne znamo kad ćemo za njom, ali dok god živimo nastavićemo njen put. Mi smo odgajale svoju djecu da nema mržnje, tako i Hajra svog sina. Ostao joj je Nermin, Ninin brat, koji nije odgojen u osveti. Mi ćemo se boriti da pronađemo kost, da obilježimo mezar i da se zna da je imala svoga Ninu, svoga sina” rekla je Subašić.

Telegrame saučešća uputili su i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, kao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Hajra Ćatić preselila je pre nego što je uspela pronaći i jedan posmtni ostatak sina Nihada Ćatića, srebreničkog novinara koji je poslednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Podsećamo, Hajra Ćatić je preselila je 9. novembra u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti.

Exit mobile version