Dejan Baskić: Sve vakcine protiv kovida-19 sprečavaju najteže oblike bolesti

BEOGRAD – Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac pokazalo je da sve vakcine protiv kovida-19 sprečavaju najteže oblike bolesti, navodeći da je medju vakcinisanim osobama obolelo je njih jedan odsto, izjavio je profesor fakulteta Medicinskih nauka Dejan Baskić, koji rukovodi tim istraživanjem.

Baskić je za televiziju N1 kazao da vakcine “i dalje štite”, ali da ima razlika u odnosu na prethodni talas koji je bio proletos jer je tada dominirao britanski virus a sada je sve veći broj vakcinisanih koji su oboleli od delta soja virusa.

On je naveo da je to očekivano jer je prošlo šest meseci i više od prve doze vakcine, ali i zato što je delta soj drastično izmenjen i mnogo je zarazniji nego britanska verzija.

Prema novim rezultatima istraživanja, medju vakcinisanim osobama obolelo je njih jedan odsto, a medju nevakcinisanim 3,3 odsto.

“I dalje je odnos tri prema jedan – više se zaražavaju i obolevaju nevakcinisani”, kazao je Baskić i dodao da vakcinisani imaju i znatno blažu kliničku sliku.

Istraživanjem, koje je počelo u martu, obuhvaćena kompletna populacija osiguranika, 145.000, na kragujevačkom području.

Kako je naveo Baskić, tim segmentom istraživanja obuhvaćeno je 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih, a u njega nisu bili uključeni oni koji su preležali kovid-19 – a njih je 25.000.

Kada je u pitanju hospitalizacija i teža klinička slika, Baskić navodi da je 0,07 odsto hospitalizovanih vakcinisano, a 0,36 odsto nevakcinisano, što je odnos pet prema jedan.

“Odnos pet prema jedan govori da teže oblike sa penumonijom uglavnom razvijaju nevakcinisani”, naveo je.

Kako je rekao, drastična je razlika u težini bolesti i da najveći broj vakcinisanih ima blagu kliničku sliku koja liči na prehladu i kijavicu.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO