Debakl SPP na izborima u Crnoj Gori

U nedelju su održani lokalni izbori u 14 opština u Crnoj Gori,koji su,istovremeno,predstavljali trenutno političko raspoloženje u toj državi. Najveći gubitnik izbora je svakako DPS jer je od osam opština,u kojima je do sada imao vlast, izgubio čak pet,uključujući i glavni grad Podgoricu. Odmah iza njih,na listi gubitnika,visoko kotirani su i vladajuće stranke URA i SNP. Te dve stranke,iako imaju polovinu ministara u odlazećoj vladi,u nijednoj opštini nisu napravile značajniji rezultat. U Podgorici SNP nije presao ni cenzus,a URA je u koaliciji sa još dve stranke osvojila tek 4 mandata i nikom nisu potrebni za formiranje vlasti. U drugim opštinama broj mandata URA-e se uglavnom kreće od 1 do 2,tako da je stranka Dritana Abazovića bez ikakve političke budućnosti.
Što se bošnjačkih stranaka tiče,apsolutni pobednik je Bošnjačka stranka koja je ukupno osvojila oko 12.000 glasova,čime je značajno popravila svoj rezultat sa prošlih izbora. Na izborima u Plavu osvojena je apsolutna većina sa 22 od ukupno 34 odnbornika,koliko broji lokalni parlament. Bez Bošnjačke stranke neće moći da se formira ni vlast u Bijelom Polju i Baru,a stranka će biti i deo većine u Plavu.
Na drugoj strani, Stranka pravde i pomirenja doživela je potpuni politički fijasko. Iako su imali izborne liste u Podgorici,Baru,Bijelom Polju,Rožajama i Plavu,osvojili su ukupno 2 odbornička mesta i to u Rožajama. U svim drugim opštinama SPP je ostao ispod izbornog praga.
Najveći dobitnici crnogorskih lokalnih izbora su novoformirana stranka “Evropa sad” koja je populistički obećala plate od 1000 eura. Gradjani su očito poverovali u tu bajku. Drugi dobitnik je nacionalistički Demokratski front koji je uspeo da se konsoliduje i bez kojih će se u mnogim opštinama vlast teško formirati.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO