Naslovna Sport Fudbal Debakl BIH u Haifi: Izraelci slavili 3:0

Debakl BIH u Haifi: Izraelci slavili 3:0

Nogometna reprezentacija BiH poražena je u Haifi od odabrane selekcije Izraela rezultatom 3:0. Novim kiksom izabranici Safeta Sušića smanjili su šanse za plasman na EURO koji će se 2016. godine održati u Francuskoj. Od mogućih 12 bodova bh. selekcija ima osvojena samo 2 što je ubjedljivo najlošiji start našeg državnog tima u svim kvalifikacijama. Treba istaći da je BiH većeg poraza spasio Asmir Begović.

 Sjajno prvo poluvrijeme otvoreno je šansom bh. reprezentacije. Lulić u 2. minuti pravi dobar solo- prodor, ali je oboren na nekih 25 metara. Slobodnjak je izveo Pjanić. Dobro je šutirao, ali je Marciano bio oprezan.

Već u narednoj minuti prijete domaći. No, Begović brani. Igrala se 10. minuta kada je Pjanić dobro uposlio Kvržića koji sjajno upošljava Hajrovića. Nogometašu Werdera lopta bježi u ključnim momentima. Rezultat ostaje nepromijenjen.

Kažnjeni za promašaje

U 16. minuti odlična šansa za domaće. Damari je predriblao Begovića, vratio loptu do jednog saigrača koji pogađa vanjsku stativu.

Okvir gola bh. selekcije domaći pogađaju i u 24. minuti. Ben Haim je uputio jednu nezgodnu loptu u šesnaesterac Zmajeva, a lopta je završila na stativi. U nastavku loptu je preko gola zapucao jedan domaći nogometaš.

Svoj šut u 30. minuti oprobao je Hajrović. Nije bio precizan. Dvije minute kasnije stopostotna šansa za izabranike Safeta Sušića. Medunjanin oštrom loptom u šesnaestercu domaćih pronalazi Lulića. Ipak, igrač Lazija loše reaguje i šansa odlazi u nepovrat. Iz istog napada Kvržić testira Marciana koji sjajno interveniše. Čuvar mreže domaćih dvije minute poslije odbranio je i udarac Medunjanina.
U 36. minuti Izrael dolazi do vodstva od 1:0.Vermouth sa vrha šesnaesterca šutira, a lopta pogađa Spahića i odlazi u mrežu za veliko slavlje vatrenih domaćih navijača.

Igrao se 39. minut kada izabranici Elija Guttemana stvaraju veliku priliku, ali se rezultat ne mijenja. Ipak, u posljednjim trenucima prvog dijela domaći udvostručuju vodstvo. Damari je sjajno izigrao odbranu Zmajeva i po drugi put matirao Begovića za 2:0. Tim rezultatom otišlo se na odmor.

Pocrvenio Šunjić, Izrael dominirao

Nezadovoljan igrom Bešića je Sušić na poluvremenu zamijenio Prcićem, dok je Mujdžu zamijenio Višća.

U 48. minuti nesigurni Šunjić kao posljednji igrač ruši Damarija i opravdano dobiva crveni karton. Bh. reprezentacija ostala je sa deset igrača u polju.
U 59. i 67. minuti stopostotne prilike imali su domaći, ali je Begović sačuvao svoj gol.

Ipak, u 70. minuti Zahavi je povećao na 3:0. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Za debakl u Haifi neko mora odgovarati. Najveći krivac, bez dvojbe, je selektor Safet Sušić koji je od reprezentacije napravio samoposluživanje. Nakon sramotnog poraza od Kipra doživio je blamažu u Izraelu. Sada su i dodatne kvalifikacije dovedene u pitanje. Kao nosilac grupe bh. reprezentacija dovela se već sada u situaciju da se bori za 3.mjesto koji vodi u baraž. Na potezu su čelnici NSBiH koji su evidentne probleme gurali pod tepih.

Tabela
Izrael 9
Vels 8
Kipar 6
Belgija 5
BiH 2
Andora 0

Exit mobile version