Naslovna Vijesti Davutoglu – Vučićeva poseta Sarajevu vizionarski korak

Davutoglu – Vučićeva poseta Sarajevu vizionarski korak

Beograd – Šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu ocenio da je odluka premijera Aleksandra Vučića da u prvu zvaničnu posetu ode u Sarajevo bila vizionarski korak

On je najavio da bi uskoro mogao biti nastavljen trilateralni proces između Srbije, Turske i BiH.

Vučićeva poseta Sarajevu bila je “odličan, vizionarski korak i ja izražavam našu zahvalnost i divljenje za taj korak”, rekao je Davutoglu u intervjuu Tanjugu. “Čestitam mu na vizionarskom pristupu i uspešnoj diplomatskoj inicijativi.”

Davutoglu je napomenuo da bez stabilnosti u Sarajevu ne može biti stabilnosti ni u Beogradu ili Istanbulu, i obrnuto. 

Upitan koji je bio cilj njegove posete Beogradu, Davutoglu je odgovorio da, za Ankaru, odnos sa Srbijom predstavlja strateško partnerstvo, ali da je želeo i da prenese solidarnost turske vlade i naroda sa Srbijom povodom katastrofalnih poplava. “Kada sam 2009. postao ministar spoljnih poslova, Beograd je bio jedna od prvih prestonica koje sam posetio u prvom mesecu mog mandata. Takođe, kad je kod vas formirana nova vlada, želeo sam da budem jedan od prvih ministara koji će posetiti Beograd kako bi razgovarao o temama od zajedničkog interesa”, rekao je on. 

Davutoglu je istakao da je imao “veoma plodne konsultacije” s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem. 

“Kada je reč o regionalnoj saradnji, odlučili smo da nastavimo s trilateralnim procesom BiH-Turska-Srbija i da organizujemo ministarski sastanak, a potom i sastanak na nivou predsednika”, rekao je on i dodao da tačan datum još nije određen jer se čekaju i konsultacije sa BiH. “Možda bismo mogli da se na ministarskom nivou sastanemo tokom leta, a na predsedničkom nivou na jesen, odnosno u drugoj polovini ove godine”, kazao je šef turske diplomatije. 

Na pitanje kako ocenjuje odnose između Beograda i Ankare, koji su prošle godine bili obeleženi usponima i padovima, Davutoglu je odgovorio: “Ne bih rekao da tu ima uspona i padova, već da postoji strateški pravac u tursko-srpskim odnosima i taj pravac je veoma stabilan.” “Turska smatra Srbiju komšijom, mada nemamo zajedničkih granica. Balkanski narodi su kao jedna porodica, kao braća i sestre. Ponekad se oko nečeg ne slažemo, ponekad ima razočaranja… ali važno je kako se rešavaju eventualne nesuglasice i razlike u mišljenjima”, dodao je on. 

Davutoglu je istakao da balkanski narodi, čak i kada se ne slažu, mogu da sednu uz kafu i da o svemu razgovaraju otvoreno i u pozitivnom duhu kako bi iznašli rešenje. On smatra da između dveju zemalja “nema nikakvih otvorenih pitanja”, mada “možda postoje neke nesuglasice, po pitanju Kosova i drugim pitanjima”. 

“Danas sam razgovarao o nekim temama, ali ni po jednom od tih pitanja nismo se ponašali kao dve strane, već kao jedan zajednički tim”, rekao je Davutoglu. Turski ministar je rekao da je tokom razgovora u Beogradu odlučeno da se formira zajednički tim za saniranje posledica prirodnih katastrofa, kao i da bude organizovan drugi tursko-srpski poslovni forum u oktobru u Turskoj. 

Davutoglu najavljuje i uspostavljanje finansijske saradnje i osnivanje turske banke u Beogradu, a otkrio je i da nekoliko turskih kompanija namerava da u Srbiji otvori hotele, turističke komplekse, kao i jednu veoma modernu bolnicu u Beogradu, a da dolazak planiraju i neke tekstilne kompanije. “Veliki sam optimista, i uveren sam, posebno posle otvaranja pregovora (Srbije) sa EU, da će mnoge turske i druge kompanije doći u Srbiju”, rekao je Davutoglu. 

Srbija i Turska, prema njegovim rečima, žele i da koncentrišu napore u oblasti saobraćaja – puteva i koridora – “jer je Turska kapija za Srbiju ka Aziji, a Srbija kapija za Tursku ka Evropi”, kao i u oblasti energetike pošto je Turska “važan koridor od Kaspijskog mora za Balkan”.

Exit mobile version