Naslovna Vijesti Davutoglu u poseti Srbiji

Davutoglu u poseti Srbiji

BEOGRAD – Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu doputovaće u posetu Beogradu, gde će u utorak razgovarati sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, najavilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbiju je prošle godine posetilo više visokih turskih zvaničnika, među kojima potpredsednik turske Vlade Bekir Bozdag, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je u poseti Ankari u februaru 2013. godine.

Odnosi Beograda i Ankare bili su u središtu pažnje javnosti i medija posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru u Prizrenu da je Turska Kosovo i Kosovo Turska.

Nikolić je, reagujući na tu izjavu, ocenio da je ona “agresija bez oružja” i zatražio je izvinjenje, a Dačić, tadašnji premijer Srbije, rekao je da je to “direktna provokacija”.

Ministar Davutoglu je tada poručio da se Ankara neće izviniti zbog Erdoganove izjave jer u njoj, kako je kazao, nije bilo uvrede već samo pozitivnih osećanja. 

Erdoganovo pominjanje Kosova, prema njegovim rečima, nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.



Davutoglu je, takođe, naglasio da su odnosi Srbije i Turske postali kičma stabilnosti Balkana i da je “glavni uspeh u spoljnoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom”.

Exit mobile version