Davutoglu: Turska spremna poslati kopnene snage u Siriju pod uslovom da Assadov režim bude uklonjen

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je Turska spremna da pošalje kopnene snage kako bi pomogla da se uništi teroristička organizacija ISIS u Siriji pod uslovom da se osigura međunarodna zaštita njenih granica, formira zona zabrane letenja, ukloni režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i osigura sigurno utočište za izbjeglice.

Davutoglu je gostujući na TV mreži CNN u emisiji Christiane Amanpour kazao kako bez uklanjanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, napadi sirijskog režima predstavljaju veliku prijetnju baš kao i ekstremistička grupa ISIS.

“Spremni smo da učinimo ono što je potrebno sve dok postoji jasna strategija, jer tek nakon uništenja ISIS-a možemo biti sigurni da su naše granice zaštićene. Ne želimo Assadov režim na našoj granici, koji tjera svoje građane prema Turskoj. Čak i ako ISIS nestane, neke druge radikalne organizacije mogu se pojaviti dok je Assad na vlasti”, rekao je Davutoglu.

Istakao je da je potrebna sveobuhvatna, uključiva i kombinirana međunarodna strategija kako bi se porazili teroristički elementi koji predstavljaju prijetnju cijelom regionu.

“Zato mislim da bi naš pristup trebao biti, ne samo kažnjavanje, nego da građani budu zadovoljni, ali i da eliminišemo sve terorističke prijetnje u budućnosti. Također je potrebno da spriječimo brutalne zločine protiv čovječnosti koje čini sirijski režim”, kazao je turski premijer dodajući kako je vrlo važno da se formiraju zone zabrane letenja na pograničnom području između Turske i Sirije.

“Želimo da imamo zone zabrane letenja. Želimo da osiguramo sigurno utočište na našoj granici. U suprotnom, svi postojeći problemi će nastaviti da pogađaju najviše Tursku, ali i druge susjedne zemlje”, smatra Davutoglu.

Prema riječima turskog premijera, potrebno je iskorijeniti terorističku prijetnju, ne samo u jednom dijelu Sirije nego u cijelom regionu Bliskog istoka.

“Ako postoji potreba za intervencijom u Kobaniju, mi smatramo, isto tako, da postoji i potreba za intervencijom i u cijeloj Siriji, duž cijele granice sa Sirijom”, kazao je Davutoglu.

Turski parlament je u četvrtak prihvatio prijedlog kojim je odobrena vojna intervencija u Siriji i Iraku protiv terorističkih grupa, uključujući ISIS.

“Učinit ćemo sve što je moguće da pomognemo stanovnicima Kobanija, jer su to naša braća i sestre. Ne vidimo njih kao Kurde, Turkmene ili Arape. Prioritet u Kobaniju je spašavanje ljudi. To je prvi korak, i to je humanitarnog karaktera. U svim našim strategijama imamo humanitarne, političke i vojne aspekte. Sada smo u kontaktu sa našim koalicionim partnerima i planiramo šta uraditi sljedeće protiv ISIS-a, ne samo u Kobaniju”, rekao je Davutoglu.

Kritikovao je zapadne zemlje zbog, kako kaže, nedostatka pravovremenog djelovanja kojim bi se spriječio porast radikalizma u Siriji.

“Mnogo puta smo govorili našim evropskim i američkim kolegama da, ako se ne pronađe rješenje protiv zločina protiv čovječnosti koje čini sirijski režim, doći će do porasta radikalizma. Tada nije ni postojao ISIS, ali mi smo im govorili o opasnosti od radikalizma”, kazao je turski premijer.

Na kraju je kazao da su optužbe zamjenika američkog predsjednika Joe Bidena, koji je kazao da su zemlje Bliskog istoka uključujući i Tursku omogućile rast ISIS-a, “vrlo nepoštena optužba”.

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO