Naslovna Vijesti Davutoglu stigao u Srbiju svečani doček i cela Vlada čekala turskog premijera...

Davutoglu stigao u Srbiju svečani doček i cela Vlada čekala turskog premijera – foto

Kako je najavila Vlada Srbije, sa Davutogluom će se sastati premijer Srbije Aleksandar Vučić, a svečani doček premijera Turske 
organizovan

  

ispred Palate Srbija.
Turskog premijera primiće i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, najavljeno je iz parlamenta.Danas će biti održan i Srpsko-turski poslovni forum, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji.

Skup će biti održan pod pokroviteljstvom Halkbanke Beograd i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.Na forumu će biti predstavljeni potencijali, mehanizmi i projekti za moguće investicije turskih kompanija u Srbiji, kao i uspešno realizovane investicije Halkbanke u našoj zemlji Srbiji.
Srbija ove godine očekuje rekordnu spoljno-trgovinsku razmenu sa Turskom u vrednosti od milijardu evra, izjavio je u oktobru ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prilikom potpisivanja sporazuma i Akcionog plan trilateralnog trgovinskog komiteta koji su potrpisale Srbija, Turska i BiH u Beogradu.Davutoglu je uoči posete Srbiji izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare.

“Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje”, kazao je Davutoglu.
Turski premijer je naglasio da je potreban zajednički napor naših zemalja na osnovu zajedničkih interesa.”Sa jedne strane, naša vlada će uvek omogućiti turskim kompanijama da traže profitabilne mogućnosti u bilo kom delu sveta. Sa druge strane, vlada Srbije treba da olakša stvaranje poslovne klime koja daje mogućnosti za profit privatnog sektora. Verujem da će članstvo Srbije u STO, takođe, ohrabriti trgovinu i investicije u Srbiji”, rekao je turski premijer.

“U svakom slučaju, kao od država na putu ka članstvu u EU, to se od nas i očekuje: zajednička odgovornost nam je da uspostavimo funkcionalnu tržišnu privredu i osposobimo se da se borimo sa konkurencijom i tržišnim zakonima”, smatra Davutoglu.Zamoljen da prokomentariše politiku Srbije prema zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, Davutoglu je ocenio da je region Balkana u periodu preispitivanja subverzivne šeme bilateralnih i susedskih odnosa iz koga su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih godina.
“Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvatanja. Srbija je predvodnik u tome. Cenimo napore srpske vlade da pokrene i održi približavanje sa susedima u regionu na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanju dobrih odnosa i unapređenju saradnje”, rekao je on.Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana. Otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regionu, smatra turski premijer.
 
(Tanjug/Danas)
 

Exit mobile version