Naslovna Vijesti Davutoglu: Niko ne bi trebao testirati snagu Turske

Davutoglu: Niko ne bi trebao testirati snagu Turske

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, govoreći o dešavanjima u Mosulu, rekao je: “Ukoliko naši državljani budu ugroženi na bilo kakav način, nemoguće je da na to ne bude uzvraćeno. Niko ne bi trebao pokušati da testira snagu Turske”.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je govorio o razvoju događaja u Mosulu i pri tom kazao: “Kada dođe do povećanja rizika, kao što to činimo uvijek, uputili smo instrukcije za evakuaciju prije dva dana, ali smo zbog pojačanih sukoba odluku o evakuaciji prepustili našim kolegama tamo, kako bi se konačna evakuacija izvršila u sigurnim okolnostima. Centralna iračka vlada i lokalne vlasti su nas takođe informisali da bi opasnost prilikom evakuacije osam naših službenika, prije nego se stvore sigurnosni uslovi, bila veća izvan zgrade, nego da ostanu unutra”.
“Od prvog trenutka naše obavještajne jedinice, snage sigurnosti i diplomate koristeći sve kanale poduzeli su svaku vrstu mjere po pitanju zdravstvenog stanja i sudbine naših državljana i dužnosnika.  U ovom trenutku u određenoj mjeri smo informisani i o njihovom zdravlju i sigurnosti”, rekao je šef turske diplomatije Davutoglu.
(AA)

 

Exit mobile version