Naslovna Vijesti Davutoglu: Makedonija je strateška zemlja za prosperitet i stabilnost Balkana

Davutoglu: Makedonija je strateška zemlja za prosperitet i stabilnost Balkana

Skoplje – Za uspostavljanje stabilnosti i prosperiteta na Balkanu u kontekstu političkih odnosa te u smislu nepostojanja etničkih niti bilo kakvih drugih sukoba, Makedonija je strateška zemlja, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu, koji boravi u posjeti Makedoniji, nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim.

Davutoglu je podsjetio kako je Turska prva zemlja koja je priznala nezavisnost Makedonije i prva koja je poslala ambasadora u ovu zemlju te da je njegov kolega Gruevski prvi predsjednik vlade bilo koje zemlje sa kojim se sastao nakon stupanja na dužnost premijera Turske početkom septembra ove godine.

On je kazao da je između dvije zemlje ojačano i povjerenje u političkom smislu te da je u tom okviru Turska podržala članstvo Makedonije u NATO na svakom dosadašnjem samitu.

Davutoglu je dodao da je njegova zemlja uvijek pružala podršku Makedoniji kako bi zauzela mjesto i u euro-atlanskim platformama te da će to raditi i u budućnosti.

“Za uspostavljanje stabilnosti i prosperiteta na Balkanu u kontekstu političkih odnosa te u smislu nepostojanja etničkih niti bilo kakvih drugih sukoba, Makedonija je strateška zemlja”, rekao je on, te dodao da kao multikulturna zemlja koja sadrži različite etničke i vjerske zajednice predstavlja sažetak Balkana.

Govoreći o ekonomiji Davutoglu je rekao kako je ekonomska saradnja Turske i Makedonije znatno razvijena. On je podsjetio da se sastao sa produzetnicima koji ulažu u Makedoniji te da im je poručio da svako ulaganje u Makedoniju vide kao investiranje u Tursku.

Prema njegovim riječima, ulaganja Turske u Makedoniji dostigla su cifru od 1,5 milijardi dolara, no, kako je dodao, postoji još prostora za ulaganje.

Kada je u pitanju saradnja na kulturnom nivou, Davutoglu je kazao kako na kranje pozitivan način pristupaju ideji makedonskog premijera Gruevskog vezano za edukaciju i pristupu makedonskih naučnika kada je u pitanju arhiv na osmanskom jeziku.

“Kakva god podrška bude potrebna spremni smo je pružiti. To je naše zajedničko kulturno naslijeđe”, rekao je Davutoglu.

Exit mobile version