Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom, stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regije u cjelini, poručio je danas u Beogradu premijer Turske Ahmet Davutoglu nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Naš pristup je takav. Kao što sam rekao, ja volim Beograd, kao i Istanbul. Vučić, kada dođe u Istanbul, treba da se osjeća tako. To je izraz ljubavi, ne neke historijske tvrdnje. Kažem svim Srbima; ‘Istanbul je vaš grad, Antalija je vaš grad’, i neka ga svi nazivaju svojim gradom, bilo bi mi jako drago zbog toga. Sve te izjave treba tako posmatrati”, rekao je Davutoglu u vezi sa ranijim izjavama turskih zvaničnika u koja su neke od gradova u regiji nazivali svojima, na šta su ih dočekale brojne reakcije.

Vučić je, kako je kazao Davutoglu, nakon događaja u Srebrenici 11. jula ove godine, pokazao političku zrelost i ukazao na važnost što skorijeg prevazilaženja problema iz prošlosti.

Davutoglu je podsjetio da će na Srpsko-turskom poslovnom forumu večeras prisustvovati 137 privrednika iz Turske, odnosno ukupno 500 učesnika.