Davutoglu: Iza događaja u Turskoj stoji zavjera u cilju rušenja ugleda zemlje

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu govoreći o protestima u istanbulskom parku Gezi, istakao je da se iza svih događaja krije zavjera kojom se želi stvoriti drugačija percepcija Turske i dodao da je o tome detaljno izvijestio svoje kolege ministre iz Evrope i svijeta.
davutoglu
Istakavši da su protesti i skupovi građana na trgovima velikih gradova i evropska realnost, Davutoglu je kazao da je moguće da se neki trg zatvori na 18 dana za promet u svim većim gradovima Evrope.
“Prvi juni, dakle isti dan, policija u Frankfurtu je također koristila suzavce i vodene topove kako bi razbila demonstrante Blockupy. Privedeno je na stotine demonstranata koji su u stanicama zadržani satima zbog istrage. Jedini razlog za privođenje je bio taj što su im lica bila maskirana. A da li ste na višesatnim direktnim prijenosima primijetili otkrivena lica demonstranata u Istanbulu?”, rekao je Davutoglu gostujući u prgramu televizije TGRT.
Naglasivši da se i širom Evrope stalno održavaju masovni protesti, Davutoglu je kazao da niko tada nije rekao da “postoje dvije suprotstavljene Turske” i poručio da “postoji samo jedna Turska”.
“I u Brazilu imamo sličnu situaciju pa niko ne kaže da postoje dva Brazila. I niko se ne brine za budućnost Brazila, niti iko govori brazilskoj vladi šta da radi”, rekao je Davutoglu.
Davutoglu tvrdi da u evropskim političkim krugovima postoje oni koji su o Turskoj stvorili stav devedestih godina prošlog vijeka kada je u Turskoj bilo nemira i nesigurnosti. On smatra da su ti krugovi u posljednjih 15 dana “došli na svoje jer su priželjkivali ostvarenje svoje vizije o Turskoj, a da je postojeća savremena Turska daleko od tih vizija”.
“Ovo je novo iskustvo za nas. Vlada i narod Turske će analizirati ovu situaciju. Mi i međusobno razgovaramo o tome”, zaključio je Davutoglu.
Davutoglu se osvrnuo i na aktuelne proteste zajedničkog naziva “Čovjek koji stoji”  u Turskoj i kazao da mu se, “kao zaljubljeniku čitanje knjiga, sviđa slika da demonstranti i policija stoje i čitaju knjige”.
“U mnogim jezicima svijeta postoji veza između glagola stajati i shvatati. Nadam se da će ovo stajanje pomoći da počnu shvatati stvarnu situaciju”, rekao je Davutoglu.
(Agencija Anadolija)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO