Naslovna Vijesti Davis: Turska je postala globalni akter

Davis: Turska je postala globalni akter

Direktor Svjetskog ekonomskog foruma za Evropu (WEF) Nicholas Davis komentirao je rotirajuće predsjedavanje Turske grupom G-20, koje će ova zemlja preuzeti u 2015. godini.

 

Davis je ocijenio kako je ova važna promjena znak da je “Turska postala veliki igrač na globalnom nivou”.
Ističući da je Turska sada istaknuti igrač kada je u pitanju određivanje aktuelnog dnevnog reda na međunarodnom i regionalnom planu, Davis je skrenuo pažnju da je za to ponajviše zaslužan ekonomski rast Turske u posljednjih deset godina, koji još uvijek traje.
Davis je kazao da će nova vlada tokom predsjedavanja grupom G-20, koje će preuzeti u decembru, imati priliku da pomogne svijetu u određenim važnim temama. “Predsjedavanje grupom G-20 u lokalnom pogledu putem B-20 će stvoriti nove prilike. Turska će imati ogromnu korist od oblikovanja globalnih rasprava koje su blisko povezane sa njenom ekonomijom”, pojasnio je Davis.
Turska je trenutno 16. po redu najrazvijenija ekonomija na svijetu i šesta po redu u Evropi, rekao je Davis i podvukao da Turska, kao takva, ima izvanredan kredibilitet u oblasti javnih finansija i regionalnog razvoja.
Davis se dotakao i izazova koji stoje pred turskom ekonomijom i pojasnio da pred Turskom predstoje određene poteškoće koje se tiču smanjenja ovisnosti o toku kapitala i funkcionalnosti tržišta rada s ciljem unaprijeđenja pozicije u globalnoj konkurenciji.
Svjetski ekonomski forum, koji svake godine organizuje ekonomski samit u švicarskom gradu Davosu i okuplja svjetske lidere, ove godine priprema “specijalni sastanak” u Istanbulu, koji će se održati između 28-29. septembra.
(AA)
Exit mobile version