David Cameron osigurao dodatnih 1,7 miliona eura za obilježavanje genocida u Srebrenici

Premijer Velike Britanije David Cameron i tamošnja vlada osigurali su dodatnih 1,7 miliona eura novčane podrške manifestaciji obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida u Velikoj Britaniji.

U povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji počelo je obilježavanje Sedmice sjećanja na Srebrenicu u organizaciji britanskog udruženja “Remembering Srebrenica”.
Premijer Velike Britanije David Cameron kazao je da je Vlada osigurala dodatnih 1,7 miliona eura kako se događaji 11. jula 1995. godine ne bi zaboravili. Ova sredstva bit će uplaćena na račun britanskog udruženja “Remembering Srebrenica”. 
Zahvaljujući ovim sredstvima, britanska djeca će doći na edukaciju u BiH gdje će, između ostalog, učiti i o genocidu. 
U Westminster palači u Londonu danas je planirana nacionalna komemoracija, a i narednih dana planirane su komemoracije povodom 20. godišnjice i to u Cardiffu u Velsu 8. jula te u Edingburghu u Škotskoj 10. jula. Premijer Cameron će primiti člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te majke Srebrenice.
“Genocid koji se dogodio u Srebrenici prije 20 godina je podsjetnik na netrpeljivost koja postoji u svijetu i zato moramo učiniti sve što možemo da se s njim suočimo”, rekao je Cameron. 
“Ova sredstva će pomoći da se podigne svijest o žrtvama i njihovim porodicama i osigura da događaji tog dana nisu zaboravljeni. Također, ovim šaljemo važnu poruku našim zajednicama koje imaju ulogu u osiguravanju izgradnje trajnog nasljeđa inkluzivnosti”.
Širom Velike Britanije do 12. jula bit će upriličene prigodne aktivnosti i manifestacije kojima će biti odata počast žrtvama genocida. 
U mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja bit će organizirana predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO