Danas žrijeb kvalifikacija za EURO 2024

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine za nogometaše bit će održan u nedjelju od 12:00 sati u njemačkom Frankfurtu.

U žrijebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti raspoređene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest reprezentacija.

Učesnici završnog turnira Lige nacija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) – Hrvatska, Španija, Italija i Nizozemska, svrstane su u UNL šešir i bit će u grupama sa pet selekcija.

U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska, dok su u drugom šeširu Srbija, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska te Finska.

Ko sa kime ne može u grupu? U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Armenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farski otoci, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

U petom šeširu su Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta. U posljednjem, šestom su Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Njemačka se kao domaćin automatski kvalificirala za EURO 2024 i neće biti u žrijebu, kao ni Rusija, koja je suspendirana zbog agresije na Ukrajinu.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izborit će plasman na Euro, a posljednja tri učesnika bit će poznata poslije baraž mečeva u martu 2024. godine.

Utakmice kvalifikacija za EURO 2024 bit će odigrane od marta do novembra 2023. godine.

Iz UEFA-e su odlučili da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, kao i Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Također, najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski otoci, Finska, Island, Latvija, Litvanija i Norveška.

Euro od 14. juna do 14. jula 2024. Zbog velike udaljenosti, pojedine ekipe mogu biti izvučene s maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija.

Azerbejdžan može biti u grupi samo s Gibraltarom, Islandom i Portugalom, a Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Kiprom.

Kazahstan će moći u grupu samo s jednom od slijedećih reprezentacija: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Irska, Sjeverna Irska, Farski otoci, Francuska, Škotska ili Španija.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO