Danas završetak pretrage masovne grobnice Kiževak kod Raške

BEOGRAD – Pretraga lokacije Kiževak, kod Raške, na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci nestalih na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukobra, trebalo bi da bude završena danas, izjavio je za Tanjug predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović.

Tim povodom, lokaciju Kiževak danas će obići Odalović i šef prištinske delegacije nadležne za nestale, saopštila je vladina Komisija za nestala lica.

U saopštenju se podseća da je proces ekshumacije posmrtnih ostataka ljudi koji se vode kao nestali tokom konflikta na KiM počeo 30. novembra prošle godine, na osovnu odluke Komisije za nestale i Radne grupe za nestale na KiM, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine.

Nakon prekida, proces je nastavljen 5. maja ove godine.

Iz posmrtnih ostakaka ekshumiranih na toj lokaciji biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti Međunarodna komisija za nestale, navodi se i dodaje da je ekshumacija na lokaciji rudnik Kiževak od posebnog značaja za porodice nestalih, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

“Nakon forenzičko arheoloških, antropoloških i autopsijskih pregleda posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Kiževak, ekshumacija se završava”, navodi se u saopštenju.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci Međunarodne komisije za nestale, Euleksa, MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, u svojstvu posmatrača.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO