Naslovna Featured Istaknuto Danas više od 60 odsto dece ima poremećaj govora

Danas više od 60 odsto dece ima poremećaj govora

danas-vise-od-60-odsto-dece-ima-poremecaj-govora

Više od 60 odsto dece u Srbiji ima poremećaje govora, dok je prema nekim podacima iz 50-tih godina tada bilo samo oko 8 odsto dece sa govorno jezičkim problemima.audio icon

Zašto je danas takva situacija, objašnjava za Radio Novi Sad logoped iz Savetovališta razvojne pedijatrije Doma zdravlja Novi Sad Divna Vukašinović.

Postoje takozvani biološki uzroci, kao i faktori koji utiču da se jezik deteta ne razvije pravilno, kaže naša sagovornica. Važno je da se zna da su sluh i govor i jezik međusobno povezani. Dakle, ukoliko postoji oštećenje sluha, dolazi i do poremećaja u govoru. Osim toga, postoje i nasledne predizpozicije, objašnjava ona.

S druge strane, kaže naša sagovornica, moderno doba u kojem živimo i razvoj tehnologije dovelo je toga da deca do prekomerno gledaju televiziju. Boravak dece ispred ekrana, naročito do treće godine, i posmatranje slika koje se brzo smenjuju ne utiču dobro na razvoj govora i jezika.

“Deca koja dugo vrem,enma provodde pred ekranima ne gledaju sagovornika u oči, nemaju potrebu da razmenjuju informacije, oni su pasivni posmatrači. A šta je komunikacija ako nije razmena informacija?” pita se pedijatar Vukašinović.

Roditelji, na žalost, danas sve više vremena provode na poslu i sve manje vremena razgovaraju sa decom. Tako izostaje, za razvoj deteta vrlo važna uzajamna interakcija.

U Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja postoji tim stručnjaka koji multidisciplinarno pristupa rešavanju problema.

Na pitanje u kom uzrastu dete treba da progovori i kada roditelji treba da odvedu svoje dete kod logopeda, naša sagovornica kaže da tu postoje strogo utvrđene norme.

Prva reč se očekuje kod deteta između 10. i 15. meseca. A šta je to na šta roditelji treba da obrate pažnju?  Da li se beba oglašava, da li se smeje, da li reaguje na nove i nepoznate zvuke, i da li u toj prvoj godini koristi svesno tu prvu reč. Ako se govori o periodu između 3. i 4. godine, tu govor treba da bude već gramatičan.

Trogodišnje dete, naravno, ne mora pravilno da izgovara sve glasove. Treba pravilno da izgovara plozive, vokale, treba pravilno da kaže J M N, polako da koristi S Z C, a R može i kasnije da upotrebi. Dovoljno je da do treće godine ume da izgovara 18 glasova, upozorava naša sagovornica, logoped.

 

Izvor: RTV

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

 

Podeli

Exit mobile version