Danas svečano otvorenje “503. Dana Ajvatovice”

Na Musalli u Pruscu danas u 18 sati bit će svečano otvorena manifestacija “503. Dani Ajvatovice”. Centralni događaj manifestacije, pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 30. juna 2013. godine. Programski sadržaji bit će realizirani u općinama Srednjobosanskog kantona (SBK), a obilovat će brojnim vjerskim, kulturnim i sportskim događajima.

Ajvatovica
Ajvatovica

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović naglasio je nekoliko težišnih programskih tačaka, a to je svečanost otvaranja, sabah-namaz na platou Ajvatovice, defile konjanika i sama centralna manifestacija na kojoj će uzeti učešće visoki gosti iz Republike Turske, kao i sam reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kvazović.

”Na završnoj manifestaciji ponudit ćemo najsadržajniji i najbogatiji program do sada, u kojem će samo iz Turske biti 90 učesnika. U znaku je susreta Ramazanu, koji dolazi samo nekoliko dana nakon ovogodišnje “Ajvatovice”, kazao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović.

Naglasio je da bi prilikom spominjanja imena Ajvaz-dede obavezno kao prefiks trebalo dodati riječ „šejh“, kao asocijaciju na produhovljenu i mističnu ličnost, koja je prožeta Božijom mudrošću, kakav je bio Ajvaz-dedo.

Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf  i član OO Dani Ajvatovice Esad ef. Slipac je govorio o vjerskim sadržajima ovogodišnje Ajvatovice sa posebnim osvrtom na džumu-namaz u Baš-džamiji u Donjem Vakufu, ali i džumu-namaz na području cijelog Muftiluka koja je uvrštena u program ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“.

Nakon prošlogodišnje akcije uređenja staze koja vodi do Ajvaz-dedine stijene rodila se ideja da se područje Ajvatovice, smješteno u srcu autentičnih bosanskih šuma, trajno zaštiti od strane preduzeća

“Srednjobosanske šume“. Urađena je studija o parku prirode “Ajvatovica” , koja će biti prezentirana narednih dana.

Također, putna komunikacija Prusac-Ajvatovica je uspješno završena, a posjetioci, ističu organizatori, imaju odlične uslove za odlazak na “najveće dovište muslimana u Evropi”.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Po legendi, čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Legenda kaže da je klanjajući zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i da je od siline tog sudara stijena raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, hiljade muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Prusac, čuvajući od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

(Agencija Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO