Naslovna Vijesti Danas svečano otvorenje “503. Dana Ajvatovice”

Danas svečano otvorenje “503. Dana Ajvatovice”

1

Na Musalli u Pruscu danas u 18 sati bit će svečano otvorena manifestacija “503. Dani Ajvatovice”. Centralni događaj manifestacije, pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 30. juna 2013. godine. Programski sadržaji bit će realizirani u općinama Srednjobosanskog kantona (SBK), a obilovat će brojnim vjerskim, kulturnim i sportskim događajima.

Ajvatovica
Ajvatovica

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović naglasio je nekoliko težišnih programskih tačaka, a to je svečanost otvaranja, sabah-namaz na platou Ajvatovice, defile konjanika i sama centralna manifestacija na kojoj će uzeti učešće visoki gosti iz Republike Turske, kao i sam reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kvazović.

”Na završnoj manifestaciji ponudit ćemo najsadržajniji i najbogatiji program do sada, u kojem će samo iz Turske biti 90 učesnika. U znaku je susreta Ramazanu, koji dolazi samo nekoliko dana nakon ovogodišnje “Ajvatovice”, kazao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović.

Naglasio je da bi prilikom spominjanja imena Ajvaz-dede obavezno kao prefiks trebalo dodati riječ „šejh“, kao asocijaciju na produhovljenu i mističnu ličnost, koja je prožeta Božijom mudrošću, kakav je bio Ajvaz-dedo.

Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf  i član OO Dani Ajvatovice Esad ef. Slipac je govorio o vjerskim sadržajima ovogodišnje Ajvatovice sa posebnim osvrtom na džumu-namaz u Baš-džamiji u Donjem Vakufu, ali i džumu-namaz na području cijelog Muftiluka koja je uvrštena u program ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“.

Nakon prošlogodišnje akcije uređenja staze koja vodi do Ajvaz-dedine stijene rodila se ideja da se područje Ajvatovice, smješteno u srcu autentičnih bosanskih šuma, trajno zaštiti od strane preduzeća

“Srednjobosanske šume“. Urađena je studija o parku prirode “Ajvatovica” , koja će biti prezentirana narednih dana.

Također, putna komunikacija Prusac-Ajvatovica je uspješno završena, a posjetioci, ističu organizatori, imaju odlične uslove za odlazak na “najveće dovište muslimana u Evropi”.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Po legendi, čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Legenda kaže da je klanjajući zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i da je od siline tog sudara stijena raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, hiljade muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Prusac, čuvajući od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

(Agencija Anadolija)

1 KOMENTAR

  1. e jadnici jadni!!! pa zar ne znate da vam je to veliki sirk sto radite!? kakvo doviste, kakvi bakraci! pa nije ni cudo sto vam se desila srebrenica, ali prava tragedija je sto se jos uvijek niste opametili. a vrhunac tragedije je to sto u svemu tome ucestvuje islamska zajednica koja bi trebalo da unisti tu musricku, tradiciju. cekajte vi jos kazni od Allaha jer on sirk ne prasta.

Comments are closed.

Exit mobile version