Naslovna Featured Istaknuto Danas se obeležava Međunarodni Dan Bošnjaka

Danas se obeležava Međunarodni Dan Bošnjaka

0
danas-se-obelezava-medjunarodni-dan-bosnjaka

NOVI PAZAR – Današnji dan, 28. septembar, obeležava se kao Dan Bošnjaka.

Na saboru, koji je održan u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik ponovo je nazvan svojim pravim imenom. Usvajanjem ove Deklaracije potvrđena je konačno nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda.

Podsetimo, BNV donelo je na jednom od zasedanja odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji. Takva odluka, kako je ranije obrazloženo, doneta je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom Bošnjačkog nacionalnog eća u Republici Srbiji.

BNV uputilo je tada zahtev Vladi Srbije da Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije potvrdi njihovu odluku o proglašenju 28. septembra danom Bošnjaka.

Pored Dana Bošnjaka, nacionalni praznici Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. juli Dan sećanja.

indeksonline.rs

Exit mobile version