Naslovna Vijesti Politika DANAS // Pašić – Iskoristili BANU za ličnu promociju

DANAS // Pašić – Iskoristili BANU za ličnu promociju

Novi Pazar – Mediji su zasluge za osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) neopravdano pripisali muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću i ispalo je da su je osnovala verska lica, a to nije tačno. Ovo tvrdi bosanskohercegovački akademik prof. dr Ibrahim Pašić u intervjuu datom listu Preporod, glasilu Islamske zajednice (IZ) BiH. Akademik Pašić je jedan od inicijatora za osnivanje BANU i u intervjuu objašnjava da se ideja javila 2007. godine, a da su se muftija Zukorlić i bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić „priključili znatno kasnije“.

Ibrahim Pašić
Ibrahim Pašić

– Muftiju Zukorlića i Mustafu Cerića prihvatili smo zato što smo očekivali da će oni svojim ugledom u muslimanskom svetu, putem donacija, obezbediti nužnu ekonomsku osnovu za početak rada Akademije, pokretanje godišnjaka… Nažalost, oni to do sada nisu uradili. Slobodan sam otvoreno reći, iako se to nekome neće svideti, iskoristili su BANU za stvaranje vlastitog kulta i za svoju ličnu promociju, rekao je Pašić i dodao da su njih dvojica za BANU „učinili vrlo malo“. On tvrdi da zbog nedostatka finansijskih sredstava i neorganizovanostu „BANU skoro dve godine ništa ne radi“ i da se samo sa njom „jeftino paradira“.

– Zaključak je da Bošnjaci još uvek nemaju BANU ili je imaju samo na papiru. S ciljem da se konačno pokrene njen rad osnovali smo Naučnoistraživački centar i videćemo šta će od svega ovoga biti. Po mom mišljenju, oni koji ne znaju da vode BANU i koji su najodgovorniji za njen nerad, koji u suštini ne znaju šta je nauka, treba da podnesu ostavke, ocenio je akademik Pašić.

Afirmacija nacionalnih vred

nosti

BANU je osnovana u junu 2011. godine u Novom Pazaru, a na čelu inicijativnog odbora bio je muftija Zukorlić, koji je na osnivačkoj skupštini izabran za generalnog sekretara. Predsednik BANU je akademik prof. dr Ferid Muhić, a predsednik Senata tadašnji vrhovni poglavar muslimana u BiH Mustafa Cerić. Akademik Pašić tada je izabran u Nadzorni odbor ove institucije. Osnivači su objasnili da je cilj BANU, sa sedištem u Sarajevu i odeljenjem u Novom Pazaru, okupljanje naučnih i umetničkih potencijala bošnjačkog naroda radi očuvanja i afirmacije nacionalnih i kulturnih vrednosti.

Izvor:Danas.rs

Exit mobile version