Naslovna Featured Istaknuto DANAS: Nikolić samostalno izlazi na izbore!

DANAS: Nikolić samostalno izlazi na izbore!

Predsednik Srbije namerava da objavi kandidaturu bez obzira na podršku Vučića, tvrde izvori Danasa
Postoji mogućnost da Tomislav Nikolić objavi predsedničku kandidaturu bez obzira da li će za to imati podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, tvrde izvori Danasa sa političke scene.

Nikolić sam ulazi u trku na Sretenje?
*U slučaju Nikolićevog samostalnog nastupa neminovan raskol u SNS
Predsednik Srbije namerava da objavi kandidaturu bez obzira na podršku Vučića, tvrde izvori Danasa
Postoji mogućnost da Tomislav Nikolić objavi predsedničku kandidaturu bez obzira da li će za to imati podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, tvrde izvori Danasa sa političke scene.
Piše: J. L.
Beograd 09. februar 2017. 09:36
Nikolić sam ulazi u trku na Sretenje?

Foto: Stanislav Milojković
Nikolić namerava da ovu odluku javnosti saopšti na nekoj od manifestacija povodom Sretenja 15. februara i Dana državnosti Srbije. U krugu Nikolićevih saradnika nije bilo odgovora na pitanje Danasa da li su ove tvrdnje naših izvora tačne.
Ukoliko bi se Nikolić zaista odlučio da sam ide na izbore, u ovoj trci bi učestvovalo više jakih kandidata bez stranaka nego lidera partija i koalicija. Sem Vuka Jeremića, koga podržava grupa narodnih poslanika i lokalnih lidera, Saše Jankovića, koji ima podršku nevladinog sektora, Demokratske i Nove stranke, samostalnu predsedničku trku najavio je i Milan Stamatović, ali ne u ime Srpske narodne partije čiji je član, nego kao predsednik opštine Čajetina. Takođe, i Bratislav Jugović, član Pokreta socijalista, najavljuje svoju samostalnu kandidaturu tvrdeći da to neće narušiti odnose PS i SNS u vlasti. Klasične stranačke kandidature u ovom trenutku objavili su Boško Obradović iz Dveri i Aleksandar Popović iz DSS, kao i Vojislav Šešelj iz SRS.
Ukoliko se Nikolić kandiduje samostalno, smatra se da će to neminovno izazvati raskol u vladajućoj SNS, koji možda neće biti velikih razmera, ali će svakako oslabiti poziciju naprednjaka u predsedničkim izborima. Ovo slabljenje povećalo bi šanse kandidata opozicije, a nije isključeno ni da bi moglo presudno da utiče na tok kampanje. Nikolić ne bi imao dovoljno vremena da osnuje novu stranku, ali bi grupa građana i poslanika i udruženja koji bi ga podržali mogli da kasnije prerastu u stranku. Takođe, nije isključeno ni da bi se iz trke povukli pojedini kandidati u korist Nikolića, ali ni to da bi još kandidata ušlo u trku u nadi da im raskol u SNS povećava šanse za pažnje vredan rezultat.

S druge strane, izvori Danasa bliski SNS smatraju da je nemoguće da se kandiduju i Nikolić i Vučić, ocenjujući da pregovori između njih još nisu završeni. Štampa spekuliše da se ključni dogovor očekuje tokom vikenda, a da je zasad jedino određeno da će izbori biti 9. aprila, a drugi krug eventualno 23. kako bi se “preskočio” pravoslavni Uskrs 16. Nikolić je juče za Sputnjik demantovao pisanje Blica da je pristao na povlačenje iz trke za drugi mandat, a da će zauzvrat postati ambasador u Moskvi.
“Izmišljotina kojom me omalovažavaju i predstavljaju kao čoveka koji bi samo da zgrabi nešto. A zašto ne napišu kome sam to u SNS-u postavio takve uslove?”, prokomentarisao je Nikolić za Sputnjik. Blic piše i da bi Nikolićev sin Radomir trebalo da dobije mesto predsednika parlamenta. Ranije se spekulisalo da bi se Nikolić povukao jedino u slučaju da mu Vučić “vrati” lidersku poziciju u Srpskoj naprednoj stranci.
Termini za Kinu
Nikolić je juče razgovarao sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom i o poseti Pekingu. “Ambasador NR Kine Li Mančang predstavio je mogući termin kineske strane za predstojeću posetu predsednika Nikolića Kini, a na poziv predsednika NR Kine Si Đipinga”, navodi se u saopštenju Nikolićeve pres-služe.
Teška pozicija
Predsednik Nikolić je izneo stav da Srbija ostaje privržena punopravnom članstvu u EU, međutim, ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije. “Mi učestvujemo u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, koja uvek drži prištinsku stranu i naša pozicija je veoma teška. Bez obzira na to koliko želimo mir i stabilnost, postoje stvari koje nikada nećemo prihvatiti”, naglasio je predsednik Srbije u razgovoru sa predsednikom Skupštine Madagaskara Žan Maksom Rakotomamonđijem.

Izvor.Danas.rs

Exit mobile version