DANAS KRIZNI ŠTAB! Kovid propusnice 24 sata? Raspust od 20. decembra

BEOGRAD – Danas se održava sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrana najnovija epidemiološka situacija u Srbiji. Govoriće se o novom soju korona virusa, ali i merama za suzbijanje kovida u našoj zemlji.

Na novoj sednici koja će se održati u 15 časova najveća pažnja biće posvećena pojavi soja omikron u svetu, o njegovom dolasku u Evropu i približavanju Srbiji.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je već istakao da nikako ne smemo ignorisati pojavu novog soja.

“Novi virus je otkriven 11. novembra i veoma brzo je zaveden kao vrlo zabrinjavajuća varijanta korone. Mi ćemo pratiti situaciju, ali trenutno nema razloga za paniku. Jasno je da će nadzor prema ugroženim zemljama morati da se pojača” rekao je dr Kon.

Epidemiolog je objasnio šta to znači i koje mere će se gotovo izvesno uvesti.

“Što se tiče putnika koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan, insistiraćemo na tome da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas. To znači da moraju da idu u karantin bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije jeste samo vakcinacija, čak i ako nema potpuno delovanje na neke sojeve. Ali moramo da shvatimo da je vakcinacija zaštita i sebe i drugih, da je to zaštita svoje zemlje, patriotski čin. To posebno moraju da shvate mladi, koji još nisu u dovoljnoj meri vakcinisani”, istakao je on.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba govoriće se i o produžetku važenja kovid propusnica, ali i o školskom raspustu.

“Epidemiološka situacija trenutno jeste mirnija, ali moramo da budemo oprezni jer sve može da se preko noći pokvari bog širenja mutiranog soja koji već bukti u Evropi. Zato će se na sednici razmatrati mere koje će sprečiti da nam broj zaraženih ponovo skoči na više hiljada. Pre svega, predlog je da školski raspust počne dve nedelje ranije, odnosno da krene od 20. decembra”, navosi izvor iz Kriznog štaba.

Kako dodaje, drugi predlog je da kovid propusnice važe 24 sata ili bar od 18 sati, ali i da se prošire na sve ostale objekte, medu kojima su teretane, bioskopi, frizerski saloni… Tražićemo i zabranu novogodisnjih koncerata, ali i karantin za sve one koji tokom praznika doputuju u Srbiju. Ideja je da se pooštre mere i na skijalištima, pa da ski-pas možete da kupite samo uz kovid propusnicu”, otkriva izvor.

indeksonline.rs/mondo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO