Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

531

Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom “Odrasli puše i mene guše” obeležava se danas u Srbiji, a upotreba duvana povezana je sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno – zakonski regulisano, doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine i tim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Ključni rezultati Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje je sprovedeno 2015. godine su da je pušenje dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbij, a tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje je dozvoljeno samo na terasi.

Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući 65 odsto, dok je 75 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja.

Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je 5 odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.

Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56 odsto stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu.

izvor: B92