Naslovna Featured Istaknuto DANAS JE KURBAN BAJRAM! Muslimani danas obeležavaju jedan od najradosnijih praznika

DANAS JE KURBAN BAJRAM! Muslimani danas obeležavaju jedan od najradosnijih praznika

danas-je-kurban-bajram!-muslimani-danas-obelezavaju-jedan-od-najradosnijih-praznika

NOVI PAZAR – Muslimani u Novom Pazaru, Srbiji i celom svetu danas obeležavaju jedan od najradosnijih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram. Nažalost, drugu godinu zaredom, zbog pandemije koronavirusa, vernici su sprečeni da otputuju u Meku i obave hadž.

Tradicionalne svečanosti u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji i Rijaseta Islamske zajednice Srbije su održane u novopazarskim džamijama.

Dane Kurban-bajrama obeležava klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i deljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža, dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mestima Mekki i Medini.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se deli na tri dela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Kurban bajram traje četiri dana.

Redakcija portala indeksonline.rs svim muslimanima čestita ovaj praznik – Bajram šerim mubarek olsun.

indeksonline.rs

Exit mobile version