Naslovna Vijesti Danas je Dan pobede nad fašizmom

Danas je Dan pobede nad fašizmom

0005007.73

Državni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu danas će u Srbiji biti obeležen brojnim manifestacijama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će na Avali, povodom obeležavanja 68 godina od pobede nad fašizmom, položiti venac na Spomenik neznanom junaku.

Centralnu državnu ceremoniju, uz vojne i državne počasti u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata predvodiće ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Žarko Obradović.

Na ceremoniji će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasade Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdzana, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Žene u crnom i ARTIE centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u spomen parku Jajinci odaće poštu žrtvama fašističkog terora, kao i ispred antifašističkog spomenika na Terazijama.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske spomenike i mesta stradanja u Drugom svetskom ratu na tlu zemalja bivše SFRJ, Albanije, Austrije, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Česke, Španije i drugih država.

Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine.

Exit mobile version