Danas ističe rok za prijave za zamenu stolarije

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana u junu.

Rok do koga lokalne samouprave mogu da podnesu prijavu na javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova ističe danas.

Prijave se podnose Ministarstvu rudarstva i energetike, koje će na svojoj internet stranici objaviti koji programi su prihvaćeni.

Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, naši računi za struju i grejanje su veći.

Zoran Lakićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike kaže za RTS da će u junu biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama…

Podsetimo, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović podsetila je juče da je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije kako bi država pomogla građanima da zamene stolariju, da poprave izolaciju, da ne bismo bili država u kojoj se troši oko četiri puta više energije nego u EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

Mihajlovićeva je dodala da očekuje da prvi ugovori sa građanima u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti budu potpisani krajem leta i naglasila da lokalne samouprave imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju ovog procesa, jer su one, između ostalog, te koje raspisuju javne pozive za građane i firme koje će raditi energetsku sanaciju.

“Ove godine će to biti finansirano novcem lokalnih samouprava, uz podršku iz budžeta, a za iduću godinu očekujemo da ćemo imati podršku i međunarodnih finansijskih institucija i mnogo više novca za energetsku efikasnost. Očekujemo da u proseku godišnje imamo oko 150 miliona evra za ove namene i verujemo da u naredne tri godine možemo da završimo veliki deo posla kad je reč o zameni stolarije na porodičnim kućama i stambenim zgradama”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će krenuti da obilazi lokalne samouprave kako bi Ministarstvo pomoglo u pripremi ovih programa.

Izvor: B92, RTS

Foto: Billion Photos/Shutterstock

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO