Danas godišnjica prijepoljske bitke

Novi Pazar – Prijepolje – Na spomen kompleksu u Četvrti Decembar podignutom u znak sećanja na Prijepoljsku bitku u Drugom svetskom ratu. Danas će biti održan komemorativni skup. Skupu će prisustvovati ministar prosvete Tomislav Jovanović.

pbit1
U okviru spomen kompleksa partizanska bolnica biće položeni venci i odate državne i vojne počasti. Na komemorativnom skupu govoriće i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović kao i predsednik opštine prijepolje Emir Hašimbegović.
Ove godine pokrenuta je i prva faza radova na restauraciji ovog spomenika a radove će finansirati ministarstvo za Rad i socijalnu politiku.

pbit2 copy
Nakon sedam godina od krađe bakarnih ploča postavljene početkom šezdesetih godina prošlog veka godišnjica prijepoljske bitke biće obeležena sa novom spomen poločom sa imenima 497 poginulih boraca, treće sandžačke brigade, prve šimadijske brigade, druge proleterske i druge dalmatinske brigade.
Prijepoljci sa kojima smo razgovarali u većini slučajeva znaju i pamte značaj ove bitke.

Značaj prijepoljske bitke potvrđen je i odlukom da se ovaj datum uvrsti u datume državnog istorijskog značaja. Ceo kompleks spomen obeležija dobiće i novi izgled naredne godine.

izvor. Sina – Sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO