Naslovna Sandžak Nova Varoš Danas Dan Sandžaka

Danas Dan Sandžaka

dan sandzakaNovi Pazar – Bošnjaci danas slave nacionalni praznik 20. novembar Dan Sadžaka, u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj praznik je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već devet godina slavi kao nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Praznik će biti obeležen nizom različitih manifestacija.

Kulturni centar u Novom Pazaru organizuje večeras veče tradicionalne bošnjačke muzike, a celokupan program je prilagodjen ovom prazniku.

Učesnici, Rizo Džanković, Ringo Hamidović, Mubera Škrijelj, Amela Kršić, Amir Lakota, Ajsena Bogućanin i Folklorni ansambl Novog Pazara, će izvoditi sevdalinke iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu organizuje u Novom Pazaru takmičenje recitatora, predstavljanje najboljih literarnih radova i tribinu „70 godina od osnivanja ZAVNOS-a, 100 godina od rodjenja Rifata Burdžovića Trša“.

Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori i Narodno vijeće Sandžaka organiziraju u Pljevljima okrugli sto „70 godina od zasijedanja ZAVNOS-a“.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

Beta

Exit mobile version