Danas dan državnosti BIH

Sarajevo – Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

bosna

 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić čestitao Dan državnosti
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić uputio je iskrenu čestitku svim građanima naše zemlje povodom Dana državnosti BiH.
“Principi koji su prije sedam decenija, u jeku borbe protiv fašizma, prihvaćeni u Mrkonjić Gradu, danas više nego ikada, treba da budu vodilja za stvaranje boljeg okruženja u kojem će se svaki pojedinac osjećati ugodino, sigurno i ravnopravno na svakom dijelu naše države.

Obnovom državnosti udareni su i temelji moderne države Bosne i Hercegovine, koji su i danas neupitni i na tim čvrstim osnovama budućnost BiH je jasna i usmjerena ka NATO i EU integracijama.

Zajedničkim snagama trebamo učiniti dodatni napor kako bi ostvarili ove ciljeve te da kao poklon budućim generacijama ostavimo prosperitetnu državu u kojoj će imati ljepšu i sigurniju budućnost”, stoji u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je građanima u BiH i dijaspori čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH. Narodi BiH su još prije 66 godina, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, istakli da hoće Bosnu i Hercegovinu u kojoj je svaki građanin jednak u svojim pravima i načinu života, bez obzira na to u kojem dijelu BiH živi i bez obzira na to da li pripada “većini” ili “manjini”.

Još tada je naglašeno da svaki dio BiH pripada svakom njenom građaninu, te da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve. BiH će, kao i uvijek do sada, nadživjeti sve nas, a ovaj historijski datum, 25. novembar, obavezuje sve nas, Bosance i Hercegovce, da damo svoj puni doprinos u daljoj izgradnji i jačanju naše države BiH  – kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO