Danaj – Makedonija je mrtva zemlja sledi dalje – video

Albanski istoričar i lider Liste za prirodnu Albaniju kaže da je Makedonija već mrtva, a da je Srbija sledeća na redu jer se rađa prirodna Albanija, koja će zauzimati veliki deo makedonske teritorije i jug naše zemlje.
On tvrdi da su protesti u Skoplju izraz borbe njegovih sunarodnika da više ne budu tretirani kao građani drugog reda u toj zemlji.

video sa protesta>

– Albanci su ustali protiv šovinizma makedonske vlade. Tokom protesta sukobili su se sa policajcima, koji su bili naoružani do zuba. Ali protesti u Makedoniji moraju da se nastave. Korak po korak ta teritorija treba da bude očišćena i oslobođena svake religijske i nacionalne raznolikosti, a pobuna treba da se transformiše u jedan sveobuhvatni pokret čiji je cilj konačno spajanje sa Albanijom. To je jedini jezik koji makedonski premijer Nikola Gruevski razume, ali očigledno i Brisel. Albanski narod ima pravo da odbija da koegzistira sa vladom i ljudima koji ga ne prihvataju. oni su ugnjetavani u zemlji u kojoj čine 35 odsto stanovništva – kaže Danaj za Kurir i naglašava da je Makedonija 2001. godine izbegla raspad samo zato što je sa Albancima potpisala Ohridski sporazum, ali taj dokument ona nikada nije istinski prihvatila.

– Sporazum je odavno mrtav i sahranjen. Ali sa njim je i Makedonija, kao država, takođe umrla – upozirava Danaj.
Prema njegovim rečima, svi Albanci podržavaju ideju i projekat stvaranja Velike Albanije, čija bi teritorija obuhvatala Albaniju, celo Kosovo, delove južne Srbije do same granice sa Nišom, zapadnu Makedoniju nekoliko opština na istoku Crne gore, kao i oblast Čameriju na severu grčke.
– nećemo da dozvolimo da uđemo u EU kao neootomanski vilajet. mi ćemo se u tu zajednicu integrisati kao moderna država – naglasio je Danaj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO