Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

531

U Srbiji će danas komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike vojnim i civilnim žrtvama biti obeleženo 18 godina od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Držаvna ceremonija povodom obeležаvаnjа Dаnа sećаnjа nа žrtve NATO agresije koju će predvoditi premijer Srbije Aleksаndаr Vučić biće održana kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

Godišnjica bombardovanja biće obeležena i na brdu Straževica u Beogradu polaganjem venaca na spomen-obeležje “Glasnik sa Straževice”. Cveće i vence će položiti predstavnici ministarstava, boračkih organizacija, grada Beograda i porodica poginulih vojnika.

U 12.44 Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji otvoriće u svojim prostorijama u Beogradu Spomen sobu “Civilne žrtve NATO agresije”.

Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20 časova, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

izvor: N1