Dan Republike Turske obeležen i u Beogradu

Najveći državni praznik Turske, Dan Republike, obeležen je sinoć i u Beogradu prijemom koji je ambasador Tanžu Bilgič priredio u hotelu Hajat.

Istovremeno je obeleženo i 140 godina diplomatskih odnosa Turske i Srbije. Ambasador Bilgič je brojkama ilustrovao sve bolje odnose dve države.

„Trgovinska razmena između naših zemalja je u poslednje tri godine skoro duplo veća i dostigla je 1,2 milijarde“, rekao je, dodajući da u turskim preduzećima u Srbiji radi osam hiljada ljudi. Podsetio je i na nedavnu uspešnu posetu turskog predsednika Erdogana Srbiji, kao i na kulturne, sportske, turističke veze…“Želim da vas podsetim da je beloglavi sup Dobrila sa Uvca izabrala da svoj odmor provede u Turskoj posle čega je iz naše zemlje doletela kući uz pomoć turske avio kompanije“, naglasio je ambasador.

Prema njegovim rečima, kurs turskog jezika završilo je 900 polaznika instituta Junus Emre, 163 studenta iz Srbije studira na turskim univerzitetima, dok je turska agencija za razvoj TIKA realizovala 257 projekata u Srbiji, među kojima je najvažnija rekonstrukcija tvrđave Ram. „Srbija i Turska nisu spojene granicom već dušom“, zaključio je turski ambasador Bilgič.

Milioni građana Turske juče su proslavili 96.rođendan svoje države tradicionalnim patriotskim marševima, priredbama, vatrometom, posetom grobu Kemal paše Ataturka,“oca Turaka“. Ataturk je, 29.oktobra 1923. u Velikoj Narodnoj Skupštini u Ankari zvanično proglasio osnivanje nove države na razvalinama Osmanske imperije – Republike Turske.

Izabran je za prvog predsednika i tu je funkciju obavljao do smrti 1938. Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, sa najvišim državnim zvaničnicima, juče ujutru je najpre posetio mauzolej Anitkabir i položio venac na Ataturkov grob.

„Turska ima snagu, sposobnost i odlučnost da prevaziđe sve probleme. Uz Alahovu pomoć, uz podršku naše nacije, uništili smo sve zamke postavljene protiv naše zemlje, jednu po jednu, „, poručio je Erdogan u svojoj prazničnoj poruci.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO