Naslovna Featured Istaknuto Dan osoba sa invaliditetom: Adela živi samostalno

Dan osoba sa invaliditetom: Adela živi samostalno

dan-osoba-sa-invaliditetom:-adela-zivi-samostalno

Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, 3.decembra. To je dan kada se u Novom Pazaru za članove svih invalidnih organizacija organizuje proslava, koja je ove godine izostala zbog pandemije korona virusa.  Sekretarka Društva za cerebralnu paralizu Adela Džanefendić, prva Novopazarska sa invaliditetom koja već nekoliko meseci živi samostalno, kaže da se položaj osoba sa invaliditetom značajno popravlja poslednjih godina. Njena poruka je da sve umnogome zavisi od ličnog izbora i angažovanja pojedinca.

Uprkos cerebralnoj paralizi, Adela Džanefendić je posle srednje škole upisala i završila Pedagoški fakultet u Prištini. Uspešno savlađujući sve barijere 2001. godine osnovala je Društva za cerebralnu paralizu. Rešila je pitanje radnog statusa i već nekoliko meseci živi samostalno u vlastitom stanu.

Ove godine, iz dobro poznatih razloga nije nije bilo tradicionalne proslave na Dan invalida u Novom Pazaru, ali Adela je optimista kada je u pitanju realizacija planova, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

”Danas sam imala preko zum aplikacije pri Ujedinjenim nacijama konferenciju gde su učestvovale sve organizacije, predstavnici organizacija iz celog sveta tako da smo bili svi saglasni sa tim da će ova godina da prođe i da ćemo od iduće godine sve naše planove uspešno da sprovedemo”, kaže Adela.

Njena poruka je jasna. Ona je izabrala životni put kojim ruši predrasude patrijarhalnih sredina.

”Ja sam se osamostalila pre pet meseci. Svakoj osobi invalidu bih preporučila da pokušaju, ako imaju mogućnosti. Nema ne može, ne mogu! Sve se može! Ja sam sebi sve omogućila i adaptirala kako mi odgovara, tako da funkcionišem sve bolje i bolje. Jer, sve je u nama, u našoj psihi. Ako neko odluči da se osamostali, to će i da uspe”, poručuje Adela.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine. kada je Generalna skupština UN rezolucijom pozvala sve zemlje da osobama sa invaliditetom omoguće ravnopravno učešće u društvu i uživanje ljudskih prava. Procenjuje se da od 15 do 20 odsto svetske populacije čine invalidi, a da ih u našoj zemlji ima oko 850 hiljada.

S.Lj.

Exit mobile version