Naslovna Sandžak Novi Pazar Dan bošnjačke nacionalne zastave

Dan bošnjačke nacionalne zastave

Bošnjačko nacionalno veće nizom manifestacija predstojećeg vikenda obeležava 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Menadžer programa obeležavanja ovog nacionalnog praznika Zaim Hadžisalihović rekao je na konferenciji za novinare da je ova proslava jubilarna, jer je pre 10 godina država uredbom verifikovala nacionalne simbole Bošnjaka- grb i zastavu.

On je rekao da proslava počinje sutra promocijom „Rječnika bosanskog jezika“ profesora Dževada Jahića u Novom Pazaru, kao i prigodnim kulturno- umetničkim programima u Tutinu i Sjenici, kojima će ujedno biti obeležen i Dan pobede nad fašizmom.

„Centralna manifestacija u nedelju, 10. maja, počinje podizanjem zastave na jarbol i obraćanjem predsednika Sulejmana Ugljanina, svečanim defileom i umetničkim programom Smotre bošnjačkih narodnih igara“, rekao je Hadžisalihović.

Za ponedeljak je najavljeno otvaranje izložbe likovnih radova i dodela nagrada po konkursima Veća, kao i koncert grupe „Derman“.

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obiležava 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

Izvor : RadioStoPlus

Exit mobile version