Naslovna Featured Istaknuto ”Damad” protiv nasilja nad ženama

”Damad” protiv nasilja nad ženama

”damad”-protiv-nasilja-nad-zenama

Podelom zaštitinih maski i promotivnog materija, u skladu sa merama za prevenciju i suzbijanje pandemije, Kulturni centar ”Damad” obeležio je 25. novembrar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na ovaj način u Novom Pazaru obeležen je i početak globalne kampanje ”16 dana aktivizma” u borbi protiv nasilja nad ženama, koje se, kako ukazuju podaci, povećava u uslovima pandemije korona virusa.

Zatvoreni unutar privatnog prostora nasilnik i žrtva, čini se da postaju problem koji se uvećava u uslovima pandemije korona virusa. Na pogoršanje statusa žena – žrtava nasilja, ukazuju i neka svetska istraživanja, a u Novom Pazaru, od marta do danas Kulturnom centru Damad javilo se 147 novih žrtava nasilja.

”Status žena, žrtava nasilja u kovid vremenima se pogoršava zbog primene različitih mera za suzbijanje pandemije. Nasilnik i žrtva zatvoreni su unutar privatnog prostora i iz toga sledi da su naše predpostavke da se povećava nasilje nad ženama”, kaže direktorka KC ”Damad” Zibija Šarenkapić.

Ona naglašava da se ovakvim skromnim načinom obeležavanja 25. novembra šalje poruka žrtvama nasilja da traže podršku i pomoć.

”Čak ni u normalnim vremenima, niko nije moga pomoći ženama ako ona nije zatražila pomoć. Sve institucije su obavezne po zakonu da postupaju, ali neće pomeriti s mesta, ako žena, žrtva nasilja, ne zatraži pomoć”, ističe Šarenkapić.

Od 2002. godine nasilje nad ženama prestaje da bude privatna stvar i od tada počinje i institucionalno rešavanje problema – podseća Šarenkapić. Ona ističe da zakon u toj oblasti nije loš, te da se manje–više jednako primenjuje kako u Beogradu tako i u Novom Pazaru. Medijima poručuje da ovu temu kontinuirano drže u fokusu, jer, upozorava, žena koja trpi nasilje nije jedina žrtva, ugrožene su cele porodice, a naročito deca.

S.Lj.

Exit mobile version