Utorak, 16 Avgusta, 2022
NaslovnaSandžakNovi PazarDačić podsetio Izetbegovića na Sandzak '91.

Dačić podsetio Izetbegovića na Sandzak ‘91.

Komentarišući nastupajuće izbore koji će se održati u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Austriji, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da nije bitno koje će političke opcije pobijediti u smislu ideologije, već da li su svi opredijeljeni za stabilnost u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).
“Srbija stalno ističe da sa naše strane postoji konstruktivan pristup da se dijalogom rješavaju sva otvorena pitanja. Sa druge strane, ne mogu otvorena pitanja da nas drže vezanim za prošlost, a da ne gledamo šta je u sadašnjosti i budućnosti”, kazao je Dačić i dodao da sve zavisi od lidera, odnosno od njihove volje da “forsiraju politiku regionalne stabilnosti”.
Upitan da prokomentariše najave referenduma u autonomnoj pokrajini Vojvodini te na Kosovu o ujedinjenju sa Albanijom, Dačić je kazao da su to neozbiljne stvari.
“Znate, Izetbegović govori o referendumu u Republici Srpskoj, a njegova stranka je 1991. godine organizovala referendum u Sandžaku. Da li smo se mi žalili, da li je međunarodna zajednica lila suze nad tim referendumom, kao što sada radi zbog referenduma u RS? Oni su godinama tražili promjenu Dejtonskog sporazuma, govoreći da taj sporazum nije dobar, prevaziđen je. Sada odjednom Republika Srpska navodno ruši Dejtonski sporazum, a šta je sa ostalim odlukama Ustavnog suda”, rekao je Dačić.
On je dodao da u Mostaru već godinama ne može da se izabere gradonačelnik zbog odnosa muslimana i Hrvata te da ima još mnogo neustavnih odluka u BiH i istakao:
“Zato, dajte da se okrenemo stabilnosti i dijalogu. Što se tiče referenduma o Vojvodini, njega svakako ne može biti, jer o tome treba da se donose odluka, a oni koji predlažu taj referendum, nemaju većinu da donesu ni odluku u mjesnoj zajednici, kućnom savjetu, a kamoli u pokrajinskoj Skupštini”, kazao je.
Kako je naveo, što se tiče ujedinjenja Kosova i Albanije, on smatra da je odlično što se to pojavilo, jer Srbija o tome govori već 20, 30 godina, da je to suština njihove politike, ujedinjenje Kosova i Albanije, jer tamo ne žive dva naroda, već jedan narod.
“Nisu Kosovari narod, već Albanci koji žive na Kosovu, kao i Srbi što žive na Kosovu. Svih ovih godina se zloupotrebljavala priča o pravu samoopredjeljenja Albanaca sa Kosova, a Albanci imaju svoju državu, Albaniju kroz koju su ostvarili pravo na samoopredjeljenje. Oni su na Kosovu nacionalna manjina u okviru Srbije, koja nema pravo na samoopredjeljenje. Tako da odlično je to što se pojavilo, da međunarodna zajednica vidi da smo mi bili u pravu. Ali, mislim da dok im neko ne namigne sa Zapada, sigurno ga neće organizovati”, rekao je Dačić.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO