Naslovna Vijesti Dačić: Ne vidim bolje rješenje od podjele Kosova

Dačić: Ne vidim bolje rješenje od podjele Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je trenutno dobra prilika da se pitanje Kosova kompromisno riješi i ponovio da se zalaže za podjelu Kosova i Metohije jer ne vidi bolje riješenje od toga.

“Situacija je trenutno takva da imamo dobru priliku da se pitanje Kosova i Metohije kompromisno reši”, rekao je Dačič za televiziju Pink dodajući da ne zna “da li će i kada biti bolje prilike”.

On je naveo da su se promenile pozicije Rusije, koja je postala velesila, a ima mnogo bliže odnose sa Srbijom nego pre 20 godina, kao i da se promenila Amerika i njena spoljna politika.

Prema njegovim rečima, otvorila se mogućnost za dijalog, Srbija je ostvarila bliže odnose sa Nemačkom, Francuskom, kao i sa Turskom, a sa Kinom je postala strateški partner.

“U ovoj fazi mi imamo situaciju kada i EU uviđa da su glavni problem za dolazak do kompromisa Albanci. Albanci ne žele kompromis, žele da mi priznamo Kosovo, plus ako bi mogli da uzmu Preševo, Bujanovac, Medveđu… To bi im bilo idealno. U toj situaciji otvara se mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja. Ako već imamo dijalog, u dijalogu morate imati neki predlog”, kazao je Dačić i dodao da poziva sve “i Crkvu i Akademiju i političke partije da daju svoj predlog”.

Dačić je kazao da na političkoj društvenoj sceni ima onih koji podstiču ekstremne i nerealne ideje koje polaze od toga da ne treba riješavati problem Kosova, sa izgovorom da će doći neka bolja vremena. “Koja to bolja vremena na međunarodnoj sceni mogu da dođu da Đakovica postane srpska”, upitao je.

Vrijeme je za Crkvu možda relativna kategorija, ali za ljude nije

Upitan da prokomentariše odbijanje SPC da prihvati kao jedno od rešenja moguću podelu Kosova, Dačić je kazao da ne vidi bolje rješenje od toga i dodao da je on možda jedini u Srbiji koji je izašao sa prijedlogom.

“To je rješenje da tamo gde srpski narod ima većinu, a to nije samo sjever, već da vidimo gde to još može, da se teritorijalno veže sa centralnom Srbijom, ja stvarno ne vidim bolje rešenje, osim ako neko ne misli da će do rešenja doći tako što će se desiti neko čudo da se u Kačaniku, Glogovcu… promjeni nacionalna struktura”, naveo je.

Navodeći da je za Crkvu vrjeme možda relativna kategorija, Dačić je kazao da je za ljude na Kosovu realna kategorija i da zato treba da se dođe do rješenja.

“Ako Albanci pristaju da budu autonomija u Srbiji, ja sam apsolutno za to… Ko traži i voli podjelu? Ako je moguće nešto drugo, sigurno tako nešto nikada ne bih predložio”, dodao je Dačić.

On je još naveo da Albanci misle da po modelu “Oluje” mogu pitanje Kosova da rješe i da je možda nekim Srbima lakše da vojno izgube sjever i onda da kažu da nikada ništa nisu priznali.

Nikakve stolice u UN ne dolaze u obzir

Naglasio je i da “srpski narod treba da bude siguran u to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji vodi dijalog Beograda i Prištine, i on kao ministar spoljnih poslova, čvrsto stoje iza nacionalnih i državnih interesa”.

“Nikada se nismo saglasili ni sa čim što bi značilo priznanje Kosova, niti ćemo. Nikakve stolice u UN ne dolaze u obzir. Može da se razgovara samo ukoliko postoji volja za kompromisom, a to znači da svaka od strana nešto gubi i dobija. Ovde mi dugoročno imamo problem opasnosti od vojnog napada na sjever Kosova i šta će onda Srbija da radi”, kazao je Dačić i dodao da je u interesu srpskog naroda da se ujedinimo po pitanju Kosova.

“To nam je trenutno najveći državni i nacionalni interes. Koje će rješenje biti, tu je dijalog, ništa još nije dogovoreno”, rekao je Dačić.

Mičel prvi koji ima razumevanja za stavove Srbije

U razgovoru za Pink Dačić je rekao i da je dolazak pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela bio ključan događaj koji je promenio odnos Srbije sa američkom administracijom jer je Mičel prvi predstavnik nove administracije koji se zainteresovao za probleme na Balkanu i imao volju da sasluša, kao i da Mičel ima razumjevanja za stavove Srbije.

“U tom smislu je veoma bitno da svi predstavnici američke administracije imaju pristup da problem Kosova nije rješen, odnosno da treba da se pokuša da se u dijalogu dođe do kompromisa koji bi bio u interesu svih strana i kojim bi pokušala da se zatvori ta priča”, kazao je Dačić i dodao da vheruje a je to “velika promena”.

Exit mobile version