Dačić: I posle izbora saradnja sa SNS, nismo protivnici

BEOGRAD – Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da socijalisti i Srpska napredna stranka nisu protivnici, već strateški partneri u stvaranju moderne Srbije i da će i posle najavljenih izbora saradnjivati.
“Naše stranke će i posle izbora nastaviti da sarađuju u vladi, jer bi bilo neodgovoro prema građanima praviti bilo kakve dogovore sa manekenima propale politike u liku nekog novog DOS-a ili s promoterima politike u liku desničarskih stranaka”, rekao je Dačić.
Dačić je za “Blic” rekao, povodom varnica koje su iskočile na relaciji SPS-SNS kada je počasni predsdnik SPS Milutin Mrkonjić kritikovao otvaranje železničke stanice Prokop, da je njegovo da smiruje, a ne da raspiruje svađe.
Savez sa DOS fronclama bi bio pakt s đavolom
Za Socijalističku partiju Srbije bi savez sa strankama DOS-a ili sa desnicom bio “pakt s đavolom”, izjavio je danas predsednik socijalista Ivica Dačić i pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da manje sluša “suflere” koji se, kako je rekao, utkuju da ga od njega odbrane.
Dačić je istakao da je SPS na levoj strani političkog centra i da će na toj strani tražiti i protivnike.
“SNS je na drugom polu. Nemamo iste birače, a imamo iste ciljeve. To je razlog zbog kojeg se, na ovim izborima, i nećemo takmičiti s njima, a ako mi jedni druge budemo prepoznali kao protivnike, što su neki već uradili, plašim se da ćemo napraviti grešku i da ćemo izgubiti vreme na jurnjavu za zamišljenim protivnikom”, podvukao je Dačić.
On je Vučiću, kojeg je nazvao svojim prijateljem, a povodom optužbi viskih funkcionera iz SNS da ga ruši premijera i šuruje sa DS, poručio da manje sluša “dobronamerne suflere” koji se, kako tvrdi, utrkuju da ga tobož odbrane od njega.
Dačić je istakao da je upoznat s time da u SNS i SPS ima ljudi koji su od početka protiv njihove saradnje istakavši da je to legitiman politički stav.
“Ali su ih naš zajednički rad i nesumnjivi rezultati ove vlade apsolutno razuverili. Uostalom neka glasno i jasno kažu gde sam se, kada i sa kim iz DS ili bilo kim iz tog gubitničkog tabora tajno sastajao da bih kovao zaveru protiv Vučića”, rekao je Dačić.
Dačić je dodao da SPS “ne podilazi” Vučiću iako to, kako je naveo, opozicija propagira, ali jesu strateški partneri u, kako tvrdi, interesu Srbije i njenih građana.
Upitan da li očekuje posle izbora da bude u vladi, Dačić je rekao da je cilj SPS da osvoji više glasova nego prošlog puta i dodao da očekujem da partije aktuelne vladajuce koalicije osvoje više od 60 odsto glasova.
“Što znaci, idemo dalje”, poručio je Dačih.
Govoreći o kritikama da “šuruje” sa opozicijom Dačić je rekao:
“Bilo kakvo dogovaranje sa DOS fronclama ili sa promoterima opasne politike desničarskih stranaka za nas bi bio pakt sa đavolom i truli kompromis, a ne nastavak reformskih procesa i borba za socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, patriotsku i evropsku Srbiju”, rekao je Dačić za Večernje Novosti.
Nazvavši lidere Demokratske stranke (DS), Socijaldemokratske stranke (SDS) i Liberalno-demokratske partije (LDP), Bojana Pajtića, Borisa Tadića i Čedomir Jovanovića, “manekenima propale politike”, Dačić je rekao da bi savez sa njima, kao i sa desničarskim strankama bio politička trgovina, a ne nastavak njegove i Vučićeve vizije Srbije.
On je naglasio da je savez sa strankama DOS nemoguć ocenivši da su te partije postale simbol neuspeha, izneverenih očekivanja i političke impotencije. 
“Kako bih sa njima uklopio pobedu u Unesko, predsedavanje OEBS-u, pregovore od kojih su godinama bežali, to je nonsens. Ušao sam u ovu vladu zbog zajedničkih ciljeva i programa i mislim da sam radom i rezultatima pokazao i svoj odnos prema reformama, premijeru i prema političkoj budućnosti zemlje”, objasnio je Dačić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO