Srebrenica – Mi majke nećemo dozvoliti da nijedan Srbin koji je negirao genocid uđe u Potočare. Ima jako dobrih i čestitih Srba. Oni će uvijek biti dobrodošli

Udruženje Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa zatražilo je od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da preuzme obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica 11. jula 2017. godine od opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izbori su prošli onako kako su prošli. Načelnik (Mladen Grujičić), on ne može biti načelnik nas majki, načelnik naših mezareva. On je nas cijelo vrijeme vrijeđao od kako je bio mali dizanjem tri prsta pa nadalje. Ne može biti naš načelnik čovjek kome je idol četnički vojvoda Vojislav Šešelj, ne može biti čovjek koji nosi kokardu, ne može biti čovjek koji negira genocid. Mi više nećemo dozvoliti da obilježavanje godišnjice bude preko opštine Srebrenica. Obilježavanje mora biti na državnom nivo”, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

Naglasila je da je zato poručila predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, dok je na čelu države, da on mora preuzeti odgovornost da bude obilježavanje ubuduće na državnom nivou ili preko bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Svi koji hoće da dođu, neka dođu. Mi majke nećemo dozvoliti da nijedan Srbin koji je negirao genocid uđe u Potočare. Ima jako dobrih i čestitih Srba. Oni će uvijek biti dobrodošli, a oni koji negiraju genocid, koji vrijeđaju majke 21 godinu, koji kažu da mi nismo imali svoju djecu, oni više neće ući na kapiju Memorijalnog centra Potočari”, navela je Subašić.

Na pitanje da li će dopustiti da novi načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, kako je najavio nakon preuzimanja dužnosti, posjeti Memorijalni centar Potočare, Subašić je poručila:

“Nikada, dok sam živa, neće ući. Jedino može ući kada mene nema u Potočarima, a kada sam ja tu, neće sigurno.”