Naslovna Featured Istaknuto DA OLAKŠA SEBI! Izvjesni Krsto tvrdi da su bošnjačka djeca iz Višegrada...

DA OLAKŠA SEBI! Izvjesni Krsto tvrdi da su bošnjačka djeca iz Višegrada pokrštena i nalaze se u Prokuplju

Nepoznata je sudbina maloljetne djece bošnjačke nacionalnosti iz Višegrada, koja su 1992. godine odvajana od roditelja i odvođena u višegradski Zavod za zaštitu ženske djece i omladine, a odatle upućivana u Srbiju, kaže za index.ba režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović.

Ratni direktor Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu Vojin Lugonja i Centar za socijalni rad, ističe Huseinović, ne žele objaviti imena maloljetne djece koju su uputili u Srbiju putem predstavnika međunarodne zajednice iz Srbije.

-Do danas je u BiH vraćeno troje maloljetne djece. Nekima su ubili majku, nekima oca, a nekima oba roditelja. Bošnjačka djeca odvedena u Srbiju su pokrštena i data srbijanskim porodicama na usvajanje. Po komentaru izvjesnog Krste Samardžića koji je ostavio na Facebooku, dio otete i pokrštene bošnjačke djece, nalazi se u Prokuplju, kaže Huseinović.

Više od 20 godina, udruženja žrtava i borci za ljudska prava tragaju za ratnom siročadi koja su tokom rata odvedena u Srbiju, gdje je nekima od njih navodno nametnut novi identitet. Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji također se uključio u potragu za djecom iz BiH.

Vjeruju da nije usamljen poznati slučaj Senide Bećirović, koja je kao beba nestala u maju 1992. godine, kada su u njeno mjesto Caparde kraj Kalesije, ušle srpske vojne snage, da bi 16 godina kasnije bila pronađena u domu porodice Janković u Beogradu, pod imenom Mila Janković.

(Index.ba)

Exit mobile version