Naslovna Featured Istaknuto Da li je vreme za prihranu ozimih useva?

Da li je vreme za prihranu ozimih useva?

da-li-je-vreme-za-prihranu-ozimih-useva?

Prihrana ozimih useva mogla bi početi ovih dana, ukoliko su oni u fazi bokorenja i imaju dovoljno vlage, savetuju iz novopazarske Poljoprivredne stručne i savetodavne službe. Podsećaju ratare da je vreme da provere svoje useve, kako bi utvrdili kada je pravo vreme za prihranu. Važan faktor je, ističu stručnjaci, kiselost, odnosno baznost zemljišta kada je u pitanju vrsta hranjivog materijala za prihranu.

”U uslovima februarskog proleća ratari bi trebalo da provere stanje svojih useva. Ukoliko su oni u fazi bokorenja i imaju dovoljno vlage, trebalo bi da pristupre prihrani – kaže savetodavac za ratarstvo iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, Smail Ejupović. Naglašava da se prihrana vrši u dva navrata, te da je, osim vrste hranjivog materijala, bitna i količina.

S obzirom da su usevima dodatne hranjive materije najpotrebnije u fazi bokorenja, to je najbitniji pokazatelj kada treba početi sa prihranom. Takođe, stručnjaci savetuju da treba posebno voditi računa da zemljište ima dovoljno vlage, kako bi se hranjive materije rastvorile i optimalno iskoristile za razvoj biljke, a samim tim ostavruju se i bolji prinosi.

S.Lj.

Exit mobile version