Naslovna Featured Istaknuto “Da gradimo zdraviji svet”

“Da gradimo zdraviji svet”

“da-gradimo-zdraviji-svet”

Svetska zdravstvena organizacija svake godine 7.aprila obeležava Svetski dan zdravlja. Ove godine obeležava se pod sloganom “Da gradimo zdraviji svet”. Cilj kampanje je podsticanje aktivnosti koje treba da omoguće jednake uslove života i rada i dostupnost zdravstvene zaštite za sve ljude bez obzira na pol, rasnu ili versku pripadnost, socijalno ili ekonomsko stanje ili političko uverenje.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da su u osnovi unapređenja zdravlja prevencija faktora rizika i zdravi životni stilovi.  Istovremeno ukazuje na značaj finansijski održivih zdravstvenih sistema koji pružaju  usluge u skladu sa potrebama korisnika i koji su dostupni i pristupačni svima.

Pandemija bolesti COVID-19 je dodatno naglasila nejednakosti u zdravlju, istovremeno produbljujući već postojeći društveno-ekonomski jaz među zemljama širom sveta. Pandemija je u prvi plan stavila značaj dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih usluga i teškoće u njihovom ostvarivanju sa kojima se suočavaju mnogi širom sveta.

Republika Srbija je među prvim zemljama u Evropi i u svetu u kojima je otpočela vakcinacija protiv COVIDA-19, a broj vakcinisanih sa obe doze vakcine svakim danom je sve veći. Posebni napori ulažu se i u vakcinaciju osetljivih grupa stanovništva. Dr Selma Bihorac iz novopazarskog ZZJZ kao i epidemiolog Safet Ganić, pozivaju svoje sugrađane da se odazovu vakcinaciji jer to je jedini put do pobede protiv koronavirusa.

Povodom obeleževanja Svetskog dana zdravlja Instituz za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” poziva stanovništvo da se vakciniše i podseća da sve dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi-nema kolektivnog imuniteta.

B.V.

Exit mobile version