Curić: Ponosni što smo iz prostorija BNV počeli obilježavanje Dana Sandžaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.

U čestitki se kaže:

„Tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

Svjedočimo da je zadnjih godina Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka i obilježava se, na našu radost u mnogim institucijama.

Nakon 18 godina od usvajanja Odluke o Danu Sandžaka, ostajemo ponosni što smo upravo ovdje iz prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća počeli obilježavanje Dana Sandžaka.

Ostajemo ponosni što smo dio nacionalne ideje koja je iznedrila, hrabro iznijela i podijelila plodove u čijoj slasti danas uživaju svi Bošnjaci.
Svim građanima i građankama Sandzaka u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno možemo izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život“ – navodi se u čestitki koju potpisuje dr. Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO