Curić: Nerasvetljavanje zločina u Sandžaku opasna poruka za Bošnjake u Srbiji

ŠTRPCI – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić izjavila je danas, povodom 28. godišnjice zločina u Štrpcima, da državni organi Srbije nisu ništa učinili na rasvetljavanju zločina nad Bošnjacima u Sandžaku i kažnjavanju počinilaca, i da to predstavlja opasnu poruku za pripadnike te etničke zajednice.

“Tražimo od nadležnog tužilaštva da zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Sjeverinu, Kukurovićima i okolnim selima tretira kao ratne zločine i da porodicama otetih i ubijenih prizna status civilnih žrtava rata, raseljenih lica i da im obezbedi pravičnu materijalnu nadoknadu”, rekla je Curić.

Curić je predvodila delegaciju BNV koja je položila cveće na spomen obeležje otetima u Štrpcima, a navela je da je danas veoma težak dan za Sandžak, Bošnjake i sve ljude čija su srca ispunjena ljubavlju.

Zločin u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini, počinili su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) 27. februara 1993. godine.

Oni su na železničkoj stanici u Štrpcima iz voza na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, 18 Bošnjaka, Hrvata i stranog državljanina. Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina. Do danas su pronadjeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Za zločin su do sada osudjeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, pripadni interventne čete Višegradske brigade VRS, poznate pod nazivom “Osvetnici”.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju osudjen na kaznu zatvora od 15 godina, dok je Jovičić sa Tužilaštvom BiH zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osudjen na pet godina zatvora.

Vodju “Osvetnika” Milana Lukića Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. Njega je tužilaštvo BiH tek u decembru 2019. godine optužilo za učešće u tom zločinu.

Za zločin u Štrpcima u toku su postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pred Sudom BiH u toku je sudjenje desetorici optuženih, a pred Specijalnim sudom u Beogradu proces se vodi protiv pet osoba iz Lukićeve jedinice.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO