Curić na konferenciji u organizaciji Evropske unije i Savjeta Evrope

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić učestvovala je danas na konferenciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope koja je organizovana na osnovu procjene i preporuka sadržanih u Četvrtom mišljenju o Srbiji od strane Savjetodavnog odbora za okvirnu konvenciju usvojenom juna 2019. godine.

Predsjednica BNV je u svom obraćanju prisutnima rekla da Bošnjačko nacionalno vijeće najveću pažnju posvećuje sadržajima nastave na bosanskom jeziku koji su ključni za obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka.

„Bošnjačko nacionalno vijeće već duži niz godina ima problem oko usvajanja programa nastave, naročito iz historije jer su nam ti programi stalno osporavani. Mi smo dosta preporuka i sugestija usvojili, međutim postoje sadržaji od kojih ne možemo odustati jer se kose sa činjenicama iz naše historije. Takvi sadržaji naprave problem i to rezultira kašnjenjem udžbenika i nekvalitetnom nastavom na maternjem jeziku. To je nešto čemu svi treba da posvetimo pažnju. Mislim da se kroz dijalog i te stvari mogu riješiti. Mi smo nekoliko puta tražili sastanak sa ministrom prosvjete kako bismo kroz dijalog objasnili historijske činjenice da se jedna geografska regija zove Sandžak i da je to prihvaćeno kod Bošnjaka i da mi od toga ne možemo odstupiti jer je to jedna historijska činjenica. Nažalost, to bude razlog da nastava na bosanskom jeziku bude bez adekvatnih udžbenika iz historije. Ovom prilikom bi pohvalila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer je evidentno da postoji pozitivan pomak u dijalogu, u rješavanju problema dijalogom. Nadam se da će u doglednom vremenu i ovaj naš problem biti riješen”, kazala je Curić.

Današnji skup je organizovan sa ciljem da pruži platformu za dijalog između Savjetodavnog komiteta i mnoštva zainteresovanih strana u Republici Srbiji, da razgovara o preporukama i da identifikuje najefikasnije načine njihove praktične primjene. Konferenciju su zajednički organizovali Kancelarija Savjeta Evrope u Beogradu, Odjeljenje za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope, Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Događaj je održan u okviru Zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope.

Izvor: BNV

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO